Logo rijnenveluwe.nl


Vrienden Park Hartenstein denken mee

"Er was een groep mensen dat zich zorgen maakte over het beheer en onderhoud van Park Hartenstein", vertelt Frans Welsch, voorzitter van de stichting Vrienden van Park Hartenstein. "De gemeente had het financieel lastig, maar Park Hartenstein is een Rijksmonumenten en je zag dat het onderhoud steeds minder werd. Je zag het park steeds verder afbrokkelen. Daarom is in 2009 de vereniging opgericht."

Oosterbeek - Dat was net te laat om de zorgen uit te spreken over de (ondergrondse) uitbreiding van het Airborne Museum dat volgens de groep niet goed bij het karakter van het park past. "We hebben echt helemaal niks tegen het museum hoor, maar de architect heeft een grote muur bedacht dat voor een groot deel boven het maaiveld uitsteekt. Dat maakt een visuele inbreuk op het park is onze mening."
De 'vrienden' zetten zich overigens niet alleen in voor Park Hartenstein, ook de Sonnenberg, Pietersberg, Hemelse berg en Laag Oorsprong maken deel uit van het gebied waarover de vereniging zich ontfermt. "We begonnen in 2009 met vijf leden en hebben er nu zo'n 120. Met onze activiteiten vragen we aandacht voor het landschap. Er is veel contact met de gemeente, er zijn werkochtenden en we organiseren cultuurhistorische activiteiten."
Op dit moment is de stichting nauw betrokken bij het maken van een visie voor vier landgoederen en buitenplaatsen in Oosterbeek. Verder houden ze zich bezig met de locatie waar nu nog de voormalige Pieter Reijenga-mavo staat: om plannen voor grootschalige appartementenbouw te voorkomen. Eerder staan zij kleinschaligheid voor; plannen met minder woningen binnen een mix van functies zoals ateliers, zorggerelateerde woningen.
"Alleen een woonfunctie voegt niks toe aan deze bijzondere plek", zegt Welsch. "Daarom ligt er nu tevens een alternatief plan voor waarin ruimte zit voor ateliers, maar ook een landgoedwinkel en mogelijk een B&B. Ik begrijp wel dat er geld verdiend kan worden met deze plek, maar juist deze locatie is het waard om de betekenis van elke invulling ervan af te wegen tegen het directe belang wat de samenleving ermee kan hebben en of een invulling tevens een positieve bijdrage levert aan de omgeving".
Welsch heeft goede hoop dat de gemeente bereid is te luisteren naar alternatieve ideeën van de vereniging en de twee andere partijen van het burgerinitiatief, stichting Ruimte Denken en stichting Dorpsplatform Oosterbeek. "Het gaat ons niet om zaken tegen te houden, maar om mee te denken". Meer informatie over Vrienden van Park Hartenstein is te vinden op: www.vriendenvanparkhartenstein.nl.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox