Logo rijnenveluwe.nl


Jaap van Duuren (in het oranje) met de leerlingen bij het nieuwe gebouw van de school in Gambia.
Jaap van Duuren (in het oranje) met de leerlingen bij het nieuwe gebouw van de school in Gambia.

'Je doet het voor het goede doel'

Twee jaar geleden ging Jaap van Duuren met pensioen, nadat hij veertig jaar in het onderwijs had gezeten. "Het jaar ervoor was ik in Gambia geweest", vertelt hij. "Ik ben daar ook bij een school wezen kijken en heb via de mail contact gehouden met de mensen daar. Op een gegeven moment vroeg ik aan de directeur van de school daar wat hij graag zou willen voor zijn school. Zonder verdere garanties van mijn kant. Hij kwam met elektriciteit en schooltuintjes, maar daar had ik geen zin in. Later ging het over een gebied waar veel kinderen woonden, maar waar geen school was. Toen begonnen bij mij de radertjes te draaien."

Oosterbeek - Korte tijd later besloot Van Duuren een stichting op te richten. "Dat heeft een paar maanden geduurd, omdat er allerlei formaliteiten bij komen kijken. Ik koos voor Stichting Chef, Chef staat voor CHildcare Education Foundation. En toen het doel: het bouwen van een nieuwe school in Gambia. Ik had berekend dat hiervoor zo'n kleine twintigduizend euro nodig zou zijn."

Om dat geld bij elkaar te krijgen heeft hij van alles georganiseerd. "Als eerste ben ik in vier weken van mijn huis naar Santiago de Compostela gefietst, helemaal alleen. Ik heb er vier weken over gedaan. Het was best pittig kan ik je zeggen. Daar zat je dan in een tentje in de middle of nowhere of in een kippenschuur bij een boer. Je komt tijdens zo'n reis heel dicht bij jezelf. Het was heel avontuurlijk en er waren zeker momenten waarop ik dacht: 'waar ben ik aan begonnen', maar dan denk je weer aan het goede doel. Daar doe je het voor."

Dankzij sponsoring kwam zo de eerste zes- tot zevenduizend euro binnen voor de school. De Pieter Brueghelschool in Arnhem had een actie waarbij vijfduizend euro werd opgehaald tijdens het jaarlijkse zomerfeest en Van Duuren is zelf als klusjesman de buurt doorgegaan met het betegelen van wc's, het schoonmaken van dakgoten en het doen van de tuin. "Ik ben 67 jaar, maar heb de mazzel nog gezond te zijn." Als laatste liep hij de Nijmeegse Vierdaagse. "Dat was heel pittig. Dan loop je daar met 32 graden of stromende regen, maar ja, alles voor het doel."

Afgelopen voorjaar werd begonnen met de bouw van de school. Dat was hard nodig want leerlingen kregen les in een soort hokken van golfplaat. "Onze dieren worden hier nog beter verzorgd", zegt Van Duuren. Niet alleen werden er drie nieuwe lokalen gebouwd, ook de toiletgroepen werden ge- en verbouwd. Daarnaast werd het materiaal geleverd om op een naastgelegen gebouw een dak te plaatsen die er enige jaren geleden vanaf was gewaaid.
"Ik ben er al meerdere keren geweest en hielp dan ook mee met de bouw. Het was best nog een uitdaging om alles voor elkaar te krijgen. Het eerste idee was om op een lege plek te bouwen waar nog geen school stond. Later bleek er in het dorpje toch al een school te zijn die in zeer slechte staat was. Het gaat ook om het vinden van betrouwbare mensen ter plekke, met wie je goed kunt samenwerken. Ze maakten er alles zelf. Bakstenen werden ter plekke in de zon gebakken. Binnen twee maanden stond het schoolgebouw er. Ze werkten keihard."

reageer als eerste
Meer berichten