Logo rijnenveluwe.nl


Sylvia en Marja bij de gehaakte vlag in het gemeentehuis van Renkum. (foto: Marnix ten Brinke)
Sylvia en Marja bij de gehaakte vlag in het gemeentehuis van Renkum. (foto: Marnix ten Brinke)

Wereldrecordpoging dekens haken

Leeuwarden is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Twee dames uit deze Friese stad (Monique en Esmeralda) kwamen op het idee om een recordpoging te wagen door de grootst gehaakte deken van de wereld te maken. Haakgroepen uit heel Nederland (en daarbuiten) doen hier aan mee, waaronder de Brei en Haak-aangroep van Oosterbeek.

Oosterbeek - "Het gaat om verbinden", zegt Marja Folbert. "Verbinden met landen, maar het haken zelf zorgt ook voor een verbinding. Er worden blokjes van tien bij tien centimeter gehaakt. Die noemt men 'granny's'. Al die blokjes worden weer aan elkaar verbonden tot een deken van 2 meter bij 140 centimeter en vervolgens naar Leeuwarden gestuurd. Daar worden alle dekens aan elkaar gemaakt tot één grote deken." Het doel is om uiteindelijk tienduizend dekens te verzamelen, zodat de recordpoging slaagt.

Sylvia Verhagen is initatiefneemster van de actie in deze regio. "Ik hoorde ervan via het werk dat ik doe voor de Regenboogboom, een landelijke stichting die dekens maakt voor kinderen die het moeilijk hebben en een dekentje kunnen gebruiken. De dekens die wij maken worden na de recordpoging namelijk weer losgemaakt van elkaar en aan goede doelen geschonken, waaronder de Regenboogboom. Ik vond het meteen een leuk initiatief."

De dames in de gemeente Renkum hebben inmiddels al heel wat 'granny's', gemaakt. Genoeg voor zo'n twintig dekens in allerlei kleuren en met verschillende patronen. "Er staan nog twee dozen vol met granny's", vertelt Sylvia. "Soms kom ik thuis en hangt er een zak met restje wol aan de deur. We kunnen alles goed gebruiken."

Om extra steun voor dit bijzondere project te krijgen is aangeklopt bij de gemeente Renkum. "Zij hebben ons een mooie subsidie gegeven zodat wij goede wol kunnen kopen bij de wolwinkel in Renkum. Daarvan hebben wij een speciale deken gehaakt die bestaat uit de vlag van Renkum met in het midden het logo van de gemeente Renkum. Deze hangt nu naast de receptie in de hal van het gemeentehuis. Voordat deze vlagdeken naar Leeuwarden gaat komt hij ook nog in het dorpshuis van Doorwerth te hangen en mogelijk ook nog ergens in Renkum."

Voorlopig blijven de dames nog flink door haken om zoveel mogelijk dekens voor de recordpoging te maken. "Iedereen is welkom om de 'granny's te maken", aldus Marja. "Maar als je liever de granny's aan elkaar haakt tot een deken, dan mag dat ook. Het blijft heel leuk werk om te doen. Wat is er nou leuker dan een hobby waarbij je iets doet dat je weg kunt geven?"
Meer informatie via sleutelkruid@outlook.com.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox