Logo rijnenveluwe.nl


Burgemeester Agnes Schaap
Burgemeester Agnes Schaap (Foto: Gemeente Renkum)
Podium voor de Politiek

Airborne

Wat hebben we een paar bijzondere weken achter de rug! Ik heb namelijk voor het eerst ervaren hoe belangrijk alle Airborne-activiteiten voor onze gemeente en haar inwoners zijn. De diverse herdenkingen in de dorpen, de Airborne-wandeltocht, de Airborne Taptoe en Renkum Airborne 2017. Zomaar een greep uit de activiteiten waar ik aanwezig mocht zijn en mocht ervaren hoeveel mensen zich daarvoor inspannen.

Zelf was ik erg onder de indruk van de herdenkingen bij de Naald in Oosterbeek en op de Airborne Begraafplaats. Waardige bijeenkomsten in aanwezigheid van veteranen, inwoners en schoolkinderen. Twee momenten tijdens deze herdenkingen staan voortaan in mijn geheugen gegrift. Het eerste moment was toen Saartje Corbeek, leerling van de Mariënbornschool, haar gedicht 'Telkens opnieuw en opnieuw' voordroeg bij de Naald. Het gedicht ging over het feit dat oorlog toen en nu, overal in de wereld steeds weer opnieuw wordt gevoerd. Een prachtig gedicht dat bij mij stevig binnenkwam. Het houdt maar niet op. Dat moet iedereen zichzelf aanrekenen. Het is heel mooi dat de jeugd daar nu al van doordrongen is.

Het tweede moment was na het leggen van de kransen op de Begraafplaats, Daar zag ik twee veteranen elkaar indringend aankijken. Ik vroeg mij af wat er in hun hoofden omging. Dachten zij aan de tijd dat zij net zo jong waren als het kind dat naast hen stond? Beleefden zij opnieuw de verschrikkingen van september 1944? Of vroegen zij zich af of zij nog in staat zullen zijn om volgend jaar opnieuw van de partij te zijn?

De veteranen hebben niet het eeuwige leven, dus de herdenkingen zullen de komende jaren steeds meer een aangepast karakter krijgen. De boodschap dat we waakzaam moeten blijven op onze eigen vrede en vrijheid wordt steeds belangrijker. Aan ons de plicht om toekomstige generaties daarvan bewust te maken. Daarom is het goed dat we nu de verbinding leggen tussen de oude veteranen en de jonge schoolkinderen. De kinderen moeten die boodschap in de toekomst blijven verkondigen. En terwijl ik dit schrijf, zie ik in gedachten die twee veteranen elkaar weer indringend aankijken…

Burgemeester Agnes Schaap

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox