Logo rijnenveluwe.nl


Peter Ruigendijk in zijn zaak aan de Weverstraat in Oosterbeek. Foto: Kees Jansen
Peter Ruigendijk in zijn zaak aan de Weverstraat in Oosterbeek. Foto: Kees Jansen (Foto: Kees Jansen)

Het is mooi na 56 jaar knippen

Na 56 jaar als kapper legt Peter Ruigendijk uit Oosterbeek schaar en kam definitief neer. Met een dubbel gevoel, dat wel. ,,Ik zal het contact met de klanten gaan missen."

OOSTERBEEK Ruigendijk begon op 14-jarige leeftijd al met werken in de kapsalon. ,,Dat was in Dordrecht. Ik zat in de tweede klas van de mulo (mavo, KJ) toen in het kerkblaadje een oproep stond voor een jongen die een centje zou willen bijverdienen. Ik kwam daar en de vonk sprong meteen over."

Gestopt met school

,,Ik ben gestopt met school en ben daar als leerling begonnen. Eerst klanten afborstelen, de vloer vegen, afrekenen en later ook knippen. Ondertussen deed ik de avondopleiding. Ik zou het nu nooit meer op deze manier doen, maar zou wel weer voor het kappersvak kiezen. Heerlijk om te doen."

Lol in werk

Het vuurtje van enthousiasme dat ontstond door die eerste vonk brandt nog steeds in Ruigendijk. ,,Als ik een mooi stukje werk heb verricht, kan ik daar echt trots zijn. En die lol in het werk straal je ook uit."

De kapper kwam in 1984 naar Oosterbeek en dat was eigenlijk puur toeval ,,De voorzitter van de examencommissie van het CNV, waar ik ook in zat, woonde in Nijkerk. Toen wij in Harderwijk op vakantie waren, vroeg hij me op de koffie. Hij bood toen aan als geldschieter te fungeren, zodat ik een eigen zaak kon beginnen. Ik moest dan wel een tijd onder zijn naam, Kalle, werken."

Veluwe

Dat het een plekje op de Veluwe zou worden, was hem wel duidelijk. ,,Dat is een mooie, rustige omgeving. Via de werkgeversclub Anko kreeg ik te horen dat deze zaak te koop stond. Ik ben samen met mijn vrouw wezen kijken en dat beviel."

Volgende week houdt de kapper zich bezig met opruimen en schoonmaken van de zaak aan de Weverstraat 77. ,,Er gaat ook het een en ander naar het pand hiernaast, waar Maria Versendaal 'Meer dan kappers' begint, een kapsalon in combinatie met een schoonheidsalon, pedicure en nagelstudio. Daar komen de dames van hier ook te werken."

Vissen en postzegels

Als woonhuis en kapsalon zijn verkocht, trekt hij met zijn vrouw naar Ede, waar ze een appartement willen kopen. ,,Daar zijn ze nog betaalbaar, in Oosterbeek niet. En wat ik dan ga doen? Op de kleinkinderen passen, vakantiefoto's en –filmpjes eindelijk ordenen, bezig met de postzegelverzameling en het vissen weer oppakken."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox