Logo rijnenveluwe.nl


Tijdens de feestelijke middag konden de aanwezigen zelf ook activiteiten uit het cultuurmenu uitproberen, zoals de 3D-pen. (foto:  Marnix ten Brinke)
Tijdens de feestelijke middag konden de aanwezigen zelf ook activiteiten uit het cultuurmenu uitproberen, zoals de 3D-pen. (foto: Marnix ten Brinke)

Nieuw menu om cultuur te proeven

Vorige week werd op de Bernulphusschool in Oosterbeek het officiële startsein gegeven voor het nieuwe cultuurprogramma dat de gemeente Renkum samen met de diverse scholen heeft samengesteld. Veel scholen, cultuuraanbieders en wethouder Jasper Verstand (D66) waren hierbij aanwezig.

Oosterbeek - "Het is vandaag een feestje" roept de coördinator van het evenement. Bij binnenkomst in de school wordt meteen duidelijk dat dit klopt. Er is gebak en de sfeer is onder de aanwezigen is opperbest. Tijdens de speech van de directeur van de Bernulphusschool wordt duidelijk hoe belangrijk cultuur op school is. "Ik vind dat er te weinig focus op cultuur is", zegt Fedor Cuppen. "Met deze nieuwe manier van werken, kijken we vooral naar de vraag van kinderen in plaats van het van bovenaf te regelen."
Wethouder Verstand beaamt dit. "Sinds 2006 is er sprake van cultuureducatie in de gemeente Renkum, maar door een ander systeem leggen we de regie veel meer bij het onderwijs zelf. De verantwoordelijkheid komt daar dan ook te liggen. Voor de gemeente is het loslaten, maar wel in verbondenheid."
Vorig jaar is het traject begonnen om tot een andere manier van cultuureducatie te komen. "Dat liep tot nu toe erg soepel. Er is een cultuurcoach aangesteld en scholen hebben de keuze uit drie scenario's. Het gewone cultuurmenu, een menu met een school specifieke activiteit of een heel specifiek cultuurmenu, toegespitst op een school. Groot voordeel is ook dat we nu nog meer met lokale partijen werken. Zij plukken de vruchten van deze nieuwe manier van werken." Na de toespraken werd het tijd voor de ondertekening. Verschillende directeuren van bijna alle scholen waren aanwezig om hun handtekening onder het nieuwe systeem te zetten.
En daarna werd het tijd om kennis te maken met de verschillende aanbieders van cultuur. Door de hele school waren lokalen bezet met diverse activiteiten om uit te proberen. Van een workshop muziek tot drama en lezen. In een atelier op de eerste etage kon iedereen een 3D-pen uitproberen. Verderop in het lokaal was Stop Motion aan het vertellen en laten zien hoe je een animatiefilm maakt. "Je bent beeldje voor beeldje een film aan het opbouwen", vertelt Andor Driessen van Stop Motion. "Het is een hele bewerkelijke techniek, maar we worden veel gevraagd voor workshops." Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van 6 Dorpen in het Groen. Zij gaan samen met de leerlingen zwerfafval opruimen. "De leerlingen vinden het hartstikke leuk", aldus Greet Visser. "Ze zijn bezig in de buitenlucht."
Er was nog veel meer, te veel om op te noemen. De scholen en leerlingen hebben in ieder geval wat te kiezen!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox