Logo rijnenveluwe.nl


Ondanks de regen trok de snuffelmarkt zaterdag veel bezoekers. Foto: Kees Jansen
Ondanks de regen trok de snuffelmarkt zaterdag veel bezoekers. Foto: Kees Jansen (Foto: Kees Jansen)

Minder moeite, zelfde opbrengst

De grote tweejaarlijkse rommelmarkt voor het kerkje op de heuvel in Heelsum bestaat al niet meer sinds 2013. Toch halen de kerkelijk vrijwilligers met hun zeven kleinere snuffelmarkten per jaar bijna net zoveel geld op als met het mega-evenement.

 

HEELSUM - Dat blijkt vier jaar nadat coördinator Clazien Middelbos er mee stopte. ,,Ik wilde destijds dat grote organiseren niet meer, dus ben ik ermee opgehouden. En er was geen opvolger. Het was ook steeds moeilijker om zo'n grote markt te organiseren. Die hele rompslomp met vergunningen en kramen werd wel erg veel. En dan zit je ook nog eens met steeds ouder wordende vrijwilligers", zegt Clazien Middelbos.

Snuffelmarkt

Bij het grote evenement, waarvoor duizenden mensen naar Heelsum kwamen, waren ongeveer 120 vrijwilligers actief. ,,Waar haal je ze vandaan?" Sinds die tijd houdt de commissie Steen voor Steen zeven keer per jaar een kleinere snuffelmarkt, in en rondom gebouw De Vosheuvel, dat achter het kerkje staat.

Kramen huren

Middelbos: ,,Als je over twee jaar de opbrengst van die snuffelmarkten en de verkoop van bijzondere spullen via Marktplaats en Boekwinkeltjes.nl bekijkt kom je bijna net zo hoog uit als de opbrengst van de grote rommelmarkt. Bij de grote rommelmarkt moest je dan ook nog eens kramen huren, nu doen we het met tafels die we zelf hebben. Dat scheelt al gauw 450 euro, die je met dubbeltjes en kwartjes aan verkoop moest terugverdienen."

De grootschalige tweejaarlijkse rommelmarkt annex bazaar begon in 1984 met als doel geld bijeen te krijgen voor het onderhoud van het kerkgebouw.

Sociaal café

De snuffelmarkten worden gedraaid door een vaste groep (oudere) vrijwilligers die elke woensdagochtend bij elkaar komen om binnengebrachte spullen te selecteren en op te slaan.

,,Ik noem dat een sociaal café. Ook mensen die niet meer kunnen helpen, komen hier even kijken en koffiedrinken. Dat heeft echt een functie. De nieuwe burgemeester komt binnenkort ook een keer kijken."


De opbrengst van de verkoop is volgens Middelbos, die zich toch weer heeft laten verleiden tot het coördineren van de markten, ongeveer 10.000 euro per jaar. Van de opbrengst is onlangs het stucwerk in de kerk gedaan. Nu staat het er weer mooi bij."

 

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox