Logo rijnenveluwe.nl


Henny Tax van de Duizendknoopbrigade en wethouder Wendy Ruwhof met op de achtergrond de nieuwe website.
Henny Tax van de Duizendknoopbrigade en wethouder Wendy Ruwhof met op de achtergrond de nieuwe website.

Strijd tegen de Duizendknoop

Sinds vorige week is er een website waarop bewoners van de gemeente Renkum plekken aan kunnen geven waar de Japanse Duizendknoop is ontdekt. Het is het nieuwste strijdwapen in de gemeente tegen de exotische indringer.

Oosterbeek - "De bestrijding wordt steeds serieuzer", vertelt wethouder Wendy Ruwhof (GroenLinks). "Was het eerst nog een onderwerp tijdens de zomervakantie, dat is het al lang niet meer."
In de gemeente Renkum wordt de bestrijding van de plant onder meer aangepakt door de Duizendknoopbrigade, waar al zo'n zestig vrijwilligers actief voor zijn. "Mensen kunnen de plant zelf met de schep verwijderen, wanneer ze een klein plekje zien", aldus Henny Tax. "Maar de plant groeit heel snel en kan wel vier meter hoog worden, de Duizendknoopbrigade kan de de plant ook komen verwijderen."
Waarom is die Duizendknoop, toch best een aardige plant om te zien, zo gevaarlijk? "Het is geen gevaarlijke plant in de zin van bijvoorbeeld de Reuzenberenklauw die giftig, maar de Duizendknoop is een exoot. Hij groeit heel snel en verdrukt inheemse planten. Daarnaast zijn de wortels oersterk. Ze vertakken zich ondergronds heel snel en gaan dwars door beton en steen heen van bijvoorbeeld funderingen. Het maakt een hoop stuk."
De nieuwe website www.landschapsbeheergelderland.nl/duizendknoopbrigade zorgt ervoor dat de brigade nog beter zijn werk kan doen. "Door de meldingen die binnenkomen weten we precies waar de planten staan en kunnen we actie ondernemen."
De gemeente Renkum is blij met de acties van de brigade. "Het is een groot gemeentelijk probleem", aldus Ruwhof. "De plant verschijnt op steeds meer plekken. Hij staat al tientallen jaren in onze gemeente, maar destijds werd het gevaar er niet van ingezien. Hij werd eerder zelfs gewoon gekocht en in de tuin geplaatst, maar door steeds meer graafwerkzaamheden en het verzetten van grond kon de Duizendknoop zich snel vermeerderen."
Het is overigens niet een specifiek Renkums probleem. Heel veel gemeenten in Nederland en in eigenlijk heel Europa en Noord-Amerika is de plant een plaag geworden. De oplossingen om de plant te bestrijden zijn wel weer typisch Renkums: van Bonte Bentheimers tot een brigade en nu de website. "Ik krijg al vaak telefoontjes van andere gemeentes", vertelt Tax. "Allemaal willen ze weten hoe wij hier omgaan met het probleem."
Nog een laatste tip: wanneer je de plant zelf verwijderd, gooi deze dan niet op de composthoop, maar in de GFT-bak. Op de composthoop groeit de plant gewoon vrolijk verder.

Reageer als eerste
Meer berichten