Logo rijnenveluwe.nl


Alleen via de trap te bereiken: de sporen 2 en 3 op station Wolfheze Foto: Kees Jansen
Alleen via de trap te bereiken: de sporen 2 en 3 op station Wolfheze Foto: Kees Jansen (Foto: Kees Jansen)

Wolfheze 'meest ontoegankelijk'

Rolstoelers die in Wolfheze met de trein willen, hebben het niet best. Het is voor hen bijna onmogelijk om er te vertrekken of aan te komen. Dorpsbelang Wolfheze vraagt er met een kort filmpje aandacht voor.

WOLFHEZE - Frans van Daal is de maker van het filmpje. ,,Het idee daarvoor ontstond na de oproep van cabaretier Marc de Hond bij RTL4 om de meest ontoegankelijke plek van Nederland aan te melden. Uit de nominaties kiest hij er een die hij gaat aanpakken."

Op station Wolfheze is op het vrijliggende perron tussen de sporen 2 en 3 geen voorzieningen voor mensen in de een rolstoel of mensen die anderszins slecht ter been zijn. ,,Als die mensen met de trein richting Ede en Utrecht willen, kunnen ze niet op het perron in het midden komen", zegt Van Daal.

De sporen 2 en 3 zijn namelijk alleen toegankelijk via een tunnel, waarbij twee trappen moeten worden geslecht. Er is geen lift.

,,Als je vanuit Wolfheze in de richting van Utrecht wil, moet je eerst naar Arnhem en daar met de lift naar het perron waar de trein naar Utrecht vertrekt."

,,En wie met een rolstoel in een trein uit de richting Arnhem komt, moet doorrijden naar Ede-Wageningen en daar overstappen op de stoptrein naar Wolfheze." Die trein komt namelijk aan op perron 1 in Wolfheze, dat wel rolstoeltoegankelijk is.

Van Daal kent geen mensen die op een dergelijke manier van en naar Wolfheze reizen. ,,Maar duidelijk is wel dat het station hier niet vriendelijk is voor mensen met een beperking. Ouderen uit Het Schild zijn vaak niet alleen slechtziend of blind, maar vanwege hun leeftijd ook slecht ter been."

Van Daal: ,,Er is wel een schets van ProRail voor een trap over het spoor met een lift, maar is nog hoger dan het station zelf. Die constructie wordt ook wel schertsend de Twin Towers genoemd. Het is de vraag of dat een goede oplossing is. Waarom bijvoorbeeld geen trapliften langs de bestaande trappen. Dat lijkt ons nog een stuk goedkoper ook."

Heel vroeger was het middenperron in Wolfheze toegankelijk via de spoorwegovergang, maar die toegang is nu versperd door een plaat met betonnen pinnen.

Volgens Van Daal is het filmpje dat Dorpsbelang heeft gemaakt en ingestuurd als nominatie goed ontvangen. ,,We krijgen heel veel positieve reacties van mensen. Het wordt veel geliked en mensen roepen op om het te delen."

De kans dat station Wolfheze wint, acht Wolfhezenaar Van Daal niet zo heel groot. ,,Het is nogal ingewikkeld om dit probleem aan te pakken. Ik denk dat we misschien tweede worden."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox