Bij Kreek heet bijna iedereen Jan, behalve Frans Klerkx (derde van links) en de huiskat. (foto en tekst: Marnix ten Brinke)
Bij Kreek heet bijna iedereen Jan, behalve Frans Klerkx (derde van links) en de huiskat. (foto en tekst: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Kreek bestaat tien jaar

OOSTERBEEK - In 2017 bestond cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek in de Weverstraat tien jaar. Het gebouw en de mensen daar hebben een roemruchte geschiedenis.

"Als buurt vonden we het fantastisch dat de panden gekraakt werden", vertelt buurtbewoner Jan Drentje. "Het was ooit een soort antiekwinkeltje van de familie Pels, maar tien jaar geleden waren de panden in hele slechte staat. Het dak was zo lek als een mandje. De krakers maakten er een soort buurtcentrum van, maar we wisten ook dat het niet voor eeuwig was."
Vivare en de gemeente Renkum hadden namelijk hele andere plannen voor de panden. Gesproken werd over een groot appartementencomplex, maar daar zag de buurt helemaal niks in. Na de nodige bijeenkomsten werden de plannen dan ook geschrapt.
"Men kwam op het idee om er een cultuur- en ontmoetingscentrum van te maken", weet Jan van IJzendoorn. "Er zou een bestuur komen en van alles georganiseerd worden en de krakers konden er boven blijven wonen. Maar het werkte gewoon niet. De krakers hadden geen zin in al die regeltjes en dat liep op een gegeven moment fout en ze vertrokken. De buurt vond dat heel erg jammer. Krakers zijn toch wat meer anarchistische typen."
Uiteindelijk lukte het door een garantstelling van tien tot vijftien man om de panden te kopen. Vivare besloot zelfs om een half miljoen te investeren. Stichting Kreek was geboren. Het liep uiteindelijk niet helemaal van een leien dakje. Het naastgelegen restaurant hoorde eerst ook bij Kreek", aldus Frans Klerkx. "Maar dat is jammer genoeg stukgelopen. "Zelf vond ik het belangrijk om de kunstpoot van Kreek op te pakken. Dat werd in de loop van de jaren namelijk steeds minder. Er moesten mooie, pakkende tentoonstellingen komen. De bar heb ik ook aangepakt. Ik wilde er een uitnodigende plek van maken. Ik hoop dat buurtbewoners ons wat meer weten te vinden."
Het tienjarig jubileum is vorige maand met een groot feest gevierd. Er worden veel activiteiten georganiseerd. Op kreekoosterbeek.nl is te lezen wat er allemaal gebeurt in de voormalige krakerspanden. Van Ruilcafé tot Breicafé en van Kunstkoepelavond tot Eetclub.

Meer berichten