Robert de Rijke en Marc Buijs zijn beiden al vele jaren betrokken bij het Liefdesliederenkoor Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke)
Robert de Rijke en Marc Buijs zijn beiden al vele jaren betrokken bij het Liefdesliederenkoor Oosterbeek. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Koor met droom zoekt versterking

Oosterbeek - Het Liefdesliederenkoor Oosterbeek wil in 2019 een bijzonder optreden neerzetten: Bachs Johannes Passion. Een hele uitdaging voor het koor op dit moment zo'n dertigkoppig koor. Om het geluid wat meer 'body' te geven, is het koor op zoek naar deelnemers die het koor (tijdelijk) versterken.

"We zijn een amateurkoor", zegt dirigent Marc Buijs. "Maar we zijn wel serieus bezig. Het is meer dan alleen maar wat zingen voor de lol. Het is een koor voor liefhebbers en voor mensen met een natuurlijke muzikaliteit." Daarom kan niet iedereen zomaar lid worden van het Liefdesliederenkoor. "Iedereen is van harte welkom om een paar keer te komen kijken, of het iets voor je is. Mocht je het daarna echt wat vinden, dan is er een stemtest om te zien of je stem past in het koor."
De Johannes Passion is dan ook niet zomaar een stuk. "Het is best pittig", weet Robert de Rijke, al menig jaar lid van het koor. "We beginnen in februari met de repetities en zijn daar dan een heel jaar mee bezig. In maart 2019 hopen we twee keer op te treden, in Renkum en in Arnhem."
Aan mensen die het leuk lijkt om aan te haken bij het koor wordt gevraagd om zich dan ook in ieder geval een jaar te committeren. "Daarna mag je zelf weten of je blijft of niet. In principe is het voor een jaar. Het is heel mooi om samen zo'n fantastische uitvoering voor te bereiden."
Wat misschien scheelt is het feit dat je tijdens de Johannes altijd samen in het koor zingt. "Voor de solisten hebben we professionele zangers", zegt Buijs. "Twee derde van de koorleden is vrouw, daarom zijn mannen meer dan welkom, zowel bassen als tenoren."
Het Liefdesliederenkoor pakt de optredens groots aan, niet voor niets is er een budget berekend van ongeveer 25.000 euro. "Daarom kunnen we zoiets ook niet elk jaar doen", vertelt De Rijke. "Om het andere jaar is er een groot optreden, het andere jaar doen we het rustiger aan."
Buijs is erg tevreden over het koor. "Het is een gezellige groep mensen. Er hangt een goede sfeer en men wil graag elke keer een stapje verder en ondanks dat heeft men toch nog een stukje onbevangenheid." De Rijke vult aan: "Ik had zelf helemaal geen zangervaring toen ik het koor instapte, dat is ook niet nodig. Wel is het van belang dat je goed kunt zingen en bereid bent om dingen te leren."
Vanaf 12 februari wordt er elke maandag gerepeteerd in de Concertzaal in Oosterbeek, tussen 19.30 en 21.45 uur. Aanmelden voor het koor kan via www.liefdesliederenkoor.nl. Projectleden (leden die voor een jaar meedoen met het koor voor de Johannes) krijgen 50,00 euro korting op de jaarcontributie en ontvangen de bladmuziek gratis.

Meer berichten