Het team van vrijwilligers en wethouder Wendy Ruwhof bij het officiële startmoment van de Zwerfafvalbrigade in Renkum. (foto: Marnix ten Brinke)
Het team van vrijwilligers en wethouder Wendy Ruwhof bij het officiële startmoment van de Zwerfafvalbrigade in Renkum. (foto: Marnix ten Brinke)

Renkum mooier maken

RENKUM - Afgelopen week was in Renkum en Oosterbeek de officiële aftrap van de Zwerfafvalbrigades die in de gemeente zijn opgericht. Arjan Vriend, directeur bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), begon een paar jaar geleden met de eerste brigade in Wageningen.

 Inmiddels trekken ze als een schone olievlek door de hele provincie. "Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid nemen voor het schoonhouden van de eigen omgeving", vindt Derk Huizinga van SLG. Tijdens het officiële moment in de Oude Post in Renkum zijn een aantal vrijwilligers op af gekomen, waaronder een paar kinderen. "We zijn altijd blij als kinderen meedoen, maar hou ze wel goed in de gaten." Dat is volgens oma geen enkel probleem. Steek niet zomaar de weg over, loop tegen de route in en pak zoveel mogelijk spullen op met je handschoen. Op een tafel liggen allerlei gereedschappen, omdat de groep na het feestelijke moment met z'n allen de straat op gaan om Renkum een stukje schoner te maken. Vrijwilligers die meedoen zijn allemaal met elkaar verbonden door een whatsappgroep. "Ik was de enige die wist hoe je zo'n groep aanmaakt", vertelt vrijwilliger Simone. "En dan wordt je automatisch een soort coördinator", lacht ze.

Wethouder Wendy Ruwhof is ook aanwezig om dit 'bijzondere moment te markeren'. "Ik ben er heel erg blij mee. Het is goed om te zien dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en ik hoop dat iedereen er veel plezier aan beleeft. Het is namelijk best leuk werk, maar tegelijkertijd ook triest dat het nodig is. Ik hoop dat het voor sommige mensen als een stukje educatie geldt wanneer ze jullie bezig zien."

De Zwerfafvalbrigades zijn niet het enige initiatief dat de straten van de gemeente Renkum schoonhoudt. Zo is er natuurlijk 6 Dorpen Schoon en zijn er scholen en scouting die jaarlijks een aantal keren de straat op gaan. "Maar er zijn nog genoeg plekken over", aldus de wethouder. "Als gemeente doen wij mee met een landelijke benchmark wat betreft de netheid van het centrum. We zijn op dit moment een middenmoot. Zou het niet mooi zijn als we in de top tien terechtkomen?"

Meer berichten