Ellen Rozenboom van de Poort van Doorwerth in de nieuwe keuken van het centrum. (Foto: Kees Jansen)
Ellen Rozenboom van de Poort van Doorwerth in de nieuwe keuken van het centrum. (Foto: Kees Jansen) (Foto: Kees Jansen)

Poort Doorwerth is inbraak te boven

Door Kees Jansen

DOORWERTH  - Net voor de kerst namen dieven de kluis van de Poort van Doorwerth mee. Met 1600 euro, gespaard voor uitjes, een etentje buiten de deur en de fooienpot. Ellen Rozenboom van het Doorwerthse dorpshuis schreef op Facebook een open brief aan de inbrekers. Die reageerden niet, behulpzame burgers wel. Inmiddels is er ruim 2800 euro aan giften binnen. ,,Hartverwarmend".

Rozenboom, voorzitter van de stichting de Poort van Doorwerth en duizendpoot in het dorpshuis, weet nog goed dat ze op zaterdagochtend 23 december de deur opende. ,,Ik kwam het gebouw binnen voor het verbouwen van de keuken en zag dat het alarm was afgegaan. Ik dacht in eerste instantie dat dat was gekomen door een dikke bromvlieg die ik de dag daarvoor nog had gezien."

Toen ze het kantoortje in liep, zag ze een kapotte ruit. ,,Toen ging ik nog uit van kwajongenswerk. Ik zocht naar een baksteen op de grond. Die lag er niet, maar wel allerlei afstandsbedieningen die de vorige dag nog op de kluis lagen. Toen dacht ik: hier klopt iets niet." En dat was ook zo. De kluis met daarin enkele spaarpotjes van de verschillende groepen bleek meegenomen te zijn.

Rozenboom was geschokt. ,,Iedereen hier weet dat we zonder subsidie draaien en dat hier mensen met een smalle beurs komen. En dan komt iemand hun gespaarde geld weghalen. Dat kan toch niet." Mensen die geregeld in de Poort eten sparen bijvoorbeeld eens per week een euro om een keer per jaar uit eten te gaan.

De Doorwerthse zette na de diefstal meteen haar frustraties op schrift en plaatste dat op Facebook. ,,Ik zal even uitleggen wat een vrijwilliger is, want dat weet jij vast niet", schreef ze onder andere. ,,Een vrijwilliger is iemand die zich inzet voor zijn medemens zonder daarvoor betaald te krijgen. De beloning die een vrijwilliger krijgt is meestal een glimlach van een dankbaar persoon, een woord van dank, een goed gevoel. De vrijwilliger werkt dus GRATIS. Onvoorstelbaar, niet waar?"

Ruim honderd mensen deelden haar verhaal op Facebook en ongeveer 75 mensen maakten een bedrag over naar de rekening van de Poort van Doorwerth. De teller stond begin deze week op 2803,18 euro. Bij de overschrijving schreven de gulle gevers vaak ook een boodschap voor de gedupeerde vrijwilligersorganisatie.

'Hierbij een kleine donatie uit Drente. Omdat ik iedereen een klein geluksmomentje gun', schreef een gever van ver weg. 'Vrolijk kerstfeest en bedankt dat jullie zoveel goed werk doen.' En 'Houd de dief. Nooit meer contant geld in huis'. Met de giften zijn de potjes weer gevuld. Wat er met het overblijvende bedrag gaat gebeuren wordt nog besproken.

Meer berichten