Brun Kuipers in haar eigen praktijkruimte in Renkum. (tekst en foto: Marnix ten Brinke)
Brun Kuipers in haar eigen praktijkruimte in Renkum. (tekst en foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Nieuwe therapie voor moeders met geboortetrauma

Door Marnix ten Brinke

Oosterbeek - Op De Dennenkamp is sinds begin deze maand elke donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur een nieuw, bijzonder spreekuur: Geboortetrauma therapie. Brun Kuipers zet zich in voor de vele moeders die rondom de geboorte van hun kind een traumatische ervaring hebben meegemaakt.
"Sinds 2000 werk ik in de verloskundige zorg", vertelt Kuipers. "Als verpleegkundige heb ik tot 2014 in meerdere klinieken gewerkt. De wereld van de bevalling ken ik heel goed, maar ik zag ook dat er veel niet goed gaat. Dat zette mij aan het denken, waardoor ik zo'n tien jaar geleden Gezondheidswetenschappen ben gaan studeren en later mijn eigen praktijk ben begonnen."
Hoeveel moeders rondom de geboorte van hun kind een trauma oplopen is niet bekend. "Elke moeder die de vraag 'wat voel je als jij terugdenkt aan de geboorte van je kind' beantwoordt met 'verdrietig' heeft kans op een geboortetrauma. Dat kan zich uiten in verschillende klachten. Van depressie tot uitputting, soms zo erg dat men niet meer naar het werk kan. Het kan zijn dat moeders hier jaren mee rondlopen, omdat ze zelf denken dat het erbij hoort of omdat huisartsen of psychologen niet weten wat er aan de hand is of hoe men het beste de klachten kan oplossen. Hierdoor kan het een groot effect hebben op de moeder, maar ook op de partner en het kind."
Hoe weet je of je klachten met de geboorte te maken hebben? "Dat weet je als moeder gewoon. Vaak ontstaat trauma omdat je gedwongen bent om iets wel of niet te doen. Bijvoorbeeld nog niet mogen persen, omdat de verloskundige er nog niet is of zonder dat je het wil pijnstilling krijgen. Moeders weten dat ze dit liever anders hadden gewild."
Door uitgebreide studie, Kuipers werkt hierover aan een artikel en boek die nog dit jaar moeten verschijnen, is er een nieuwe, unieke therapie ontwikkeld die wel werkt. "Eigenlijk is het heel simpel", vertelt ze. "Het is een bestaande gesprekstechniek toegepast in het herstelgesprek. Je laat moeders zelf vertellen over het verband dat zij leggen tussen de klachten die zij ervaren en de oorzaken die ze aanwijzen. Vervolgens vraag je hoe zij het graag anders hadden gewild. De verbeelding leidt tot breinactivatie, wat tot herstel leidt. Het is een vorm van psychotherapie. Ik leid zorgprofessionals op om het herstelgesprek aan te leren."
Meer informatie: www.degeboortespecialist.nl of via 06 57 59 03 43.

Meer berichten