Vincent Visser op de plek waar het Vliegerfestijn wat hem betreft weer terug moet komen. (tekst en foto: Marnix ten Brinke)
Vincent Visser op de plek waar het Vliegerfestijn wat hem betreft weer terug moet komen. (tekst en foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Vincent Visser hoopt op snelle doorstart van 'zijn' Vliegerfestijn

RENKUM - In 2014 en 2015 trokken duizenden mensen naar de hei, vlakbij Eethuis Airborne aan de Telefoonweg en N782, om mee te doen aan of te kijken naar het Vliegerfestijn dat was opgezet door Vincent Visser. In 2016 kreeg het evenement plotsklaps geen vergunning meer.

"De gemeente meet met twee maten", dat vindt Visser over de afwijzing van de vergunning voor het festival in 2016. "Het veld werd ineens Natura 2000 gebied en ze wilden niet zoveel mensen op een plek hebben waar ook heide groeit. Op zich heb ik daar best begrip voor, maar waarom mag de Renkum Airborne dan wel op precies dezelfde locatie doorgaan met tanks en auto's die zonder rijplaten de heide op mogen? Begrijp me goed, ik heb helemaal niks tegen de Renkum Airborne, maar de regels die de gemeente maakt moeten voor iedereen gelden. Nu is het willekeur en daar ben ik het niet mee eens."
In Ede wordt ook jaarlijks een vliegerfeest op de heide gehouden. Daar is het geen enkel probleem.
Daar komt ook nog eens bij dat deze locatie eigenlijk de enige geschikte plek is voor het Vliegerfestijn. "Je bent heel erg afhankelijk van wind, daarom moet je een groot open veld hebben waar geen bomen omheen staan. De Rosandepolder is geopperd als alternatief, maar daar mag het niet in het broedseizoen, waardoor je het evenement moet verplaatsen naar september of oktober en dat is qua weer niet handig. Bij Kasteel Doorwerth hangt er een prijskaartje van drie- tot vierduizend euro aan, dat kan ik niet opbrengen. Bovendien, ik wil het gewoon graag als Renkums evenement behouden."

Geloofwaardig verhaal

Vincent hoopt op een geloofwaardig verhaal van de gemeente. "De gemeente is altijd vol lof over burgerinitiatieven. Nou, dit is er zo'n eentje. Het kost de gemeente geen geld en ik verdien er zelf ook niks aan. Het zou fijn zijn om juist ondersteuning te krijgen van de gemeente in plaats van tegenwerking."

In gesprek

Op 23 januari gaat Vincent in gesprek met burgemeester en de afdelingen verkeer en vergunningen van de gemeente. "Ik ga het gesprek positief in en hoop dat er gekeken gaat worden naar de mogelijkheden. Ik begrijp best dat we misschien iets moeten met de verkeersstromen daar en het beschermen van de heide."
Lukt het dan nog om dit jaar het festival op te zetten? "Dat wil ik wel proberen, maar het wordt erg krap met tijd. Ik heb dan ongeveer vier maanden om het op te zetten. Misschien dat ik het voor dit jaar wat kleinschaliger doe en in 2019 groots ga uitpakken. Eerst maar eens het gesprek afwachten."

Meer berichten