Sander Essers is de komende twee jaar dorpdichter van Renkum. (foto: Marnix ten Brinke)
Sander Essers is de komende twee jaar dorpdichter van Renkum. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

'Sommige dingen houd ik voor mijzelf'

Door Marnix ten Brinke

RENKUM - Twee jaar geleden had Sander Essers ook al meegedaan aan de verkiezing tot dorpsdichter van Renkum, toen werd één van de vijf andere kandidaten gekozen. Afgelopen december lukte het wel. Van de twee kandidaten vond de jury dat Essers net wat beter was.

"Ik schrijf al zo'n twintig jaar poëzie en liedjes", vertelt hij. Essers kwam in 2007 zonder baan te zitten, door een reorganisatie op de Wageningen Universiteit. "Ik was toen 57 jaar en ben een tijd depressief geweest omdat het vinden van een baan niet lukte. Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet en besloten om iets te gaan doen wat ik echt leuk vond." Dat werd de Paul van Vliet Academie, waar hij drie jaar lang een weekendopleiding heeft gevolgd.
"In 2010 heb ik meegedaan aan 'Poetry Slam Gelderland'. Toen ik daar door de eerste ronde heen kwam was dat voor mij het moment om hier verder mee te gaan. Uiteindelijk kreeg ik bijna de meeste stemmen van het publiek. Terugkijkend was dat mijn touwladdertje uit de put en misschien wel mijn productiefste periode."
En nu is Essers dorpsdichter van Renkum. "Als dorpsdichter ben je heel erg vrij. Wat je wel weet is dat de gemeente er garant voor staat minimaal vijf gedichten af te nemen, daar krijg ik een vergoeding voor."
Zijn eerste optreden was op de nieuwjaarsreceptie. "De burgemeester had mij dat tijdens de verkiezing in december gevraagd." Een van de gedichten die hij voorlas ging over bevers in Renkum. "Ik had een stukje in de krant gelezen over het schip de Blauwe Bever en toen zijn mijn gedachten gaan rollen." Ideeën voor teksten komen soms spontaan binnen. "Dat zijn vaak de makkelijkste om te schrijven. Als het een opdracht betreft, kan het wel eens moeizaam gaan voordat er een mooie tekst staat." Is het lastig om je eigen gevoelens op papier te zetten en te delen met anderen? "Sommige dingen houd ik voor mijzelf, maar daarnaast wil je graag ook gelezen en gehoord worden. Je hoeft niet alles wat je raakt op jezelf te betrekken."
De komende twee jaar is Sander Essers van plan om het nodige als dorpsdichter op te zetten. "Ik wil mensen plezier in taal meegeven, want taal is belangrijk en kan ook leuk zijn. Er zijn al wat ideeën, die ik nog niet allemaal wil verklappen. Maar je kan denken aan workshops aan leerlingen van groep 7 en 8 in de verschillende dorpen en lege winkeletalages voorzien van spreuken en poëzie."
Als dorpsdichter zal hij in ieder geval elke derde dinsdagavond van de maand om 20.00 uur te zien zijn in Kreek in Oosterbeek tijdens de Poëzieavond.
Meer informatie: www.doctoranders.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden