Thea Erkens (links) en Ria Boekhorst van het Taalcafé Oosterbeek. Foto: Kees Jansen
Thea Erkens (links) en Ria Boekhorst van het Taalcafé Oosterbeek. Foto: Kees Jansen (Foto: Kees Jansen)

Taalcafé: Speels Nederlands oefenen

Door Kees Jansen

OOSTERBEEK - Beter Nederlands leren door samen met vrijwilligers een spelletje te doen, maar ook in contact komen met anderen. Dat zijn twee belangrijke doelen van het wekelijkse Taalcafé dat volgende week in Oosterbeek van start gaat. De vrijwilligers kunnen haast niet wachten op de eerste gasten.

,,Het is wel spannend of er meteen al bezoekers komen", zegt Ria Boekhorst, een van de vrijwilligers van het Taalcafé. ,,Als er twee of drie binnenlopen, ben ik al heel tevreden. Maar het kan ook zijn dat er die eerste keer niemand komt. Zoiets moet natuurlijk ook groeien."

In Wolfheze en Renkum zijn al dergelijke ontmoetingsplekken voor mensen met Nederlands als tweede taal of mensen die om een andere reden moeite hebben met taal.

,,We zijn in Wolfheze wezen kijken om te ervaren hoe ze het daar aanpakken. We willen niet voor de tweede keer het wiel uitvinden", zegt Boekhorst.

Het idee voor het Taalcafé Oosterbeek is geboren in de Remonstrantse kerk. ,,Die wilde graag ook in Oosterbeek zo'n groep", zegt Boekhorst.

De handschoen werd opgepakt door Oase Oosterbeek, de stichting die al twee keer per week een inloop houdt in een ruimte van zorgcentrum Overdal.

Thea Erkens: ,,Oase Oosterbeek draait al ruim twee jaar en is gestart door oud-pastor Hans Lammers van de Bernulphuskerk. Ontmoeten, samen koffie drinken en hulp bieden bij persoonlijke problemen staat daar centraal. Het Taalcafé wordt daar het derde inloopmoment in de week. Het past helemaal in de visie van Oase. ,,Geen Nederlandse les. maar door ontmoeten en een spelletje doen de taal in de praktijk oefenen."

Het bereiken van de doelgroep is niet eenvoudig, weten Boekhorst en Erkens. Een folder vol met tekst wordt hoogstwaarschijnlijk niet door hen gelezen. ,,Daarom hebben we ook contact gehad met Vluchtelingenwerk, huisartsen, de bibliotheek, ROC's en de taalgroep van de gemeente Renkum. Die kunnen mensen wijzen op het Taalcafé. Verder hebben we een folder met veel pictogrammen: praten, ontmoeten, koffiedrinken. We hopen dat ze daardoor nieuwsgierig raken en zich gaan afvragen wat er te doen is."

De Taalcafés in Wolfheze en Renkum worden volgens Boekhorst en Erkens bezocht door ongeveer acht mensen, voornamelijk mannen. ,,Met het kiezen van de middag hopen wij dat er meer vrouwen komen. Ze kunnen hun kinderen gerust meenemen. We hebben genoeg speelgoed waar ze zich mee kunnen vermaken", zegt Boekhorst.

Het Taalcafé in Oase Oosterbeek is elke dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur in verzorgingscentrum Overdal aan de Lebretweg 2.

Meer berichten