De buitenkant van het Airborne Museum Hartenstein staat nu nog in de steigers. Later dit jaar volgt de binnenkant van het gebouw.
De buitenkant van het Airborne Museum Hartenstein staat nu nog in de steigers. Later dit jaar volgt de binnenkant van het gebouw.

Airborne Museum verbouwt

Door Marnix ten Brinke

Oosterbeek - Dankzij een bijdrage van maar liefst 750.000 euro van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) komt de uitvoer van de plannen voor de verbouwing van het Airborne Museum Hartenstein een stuk dichterbij.2019 en 2020 zijn bijzondere jaren als moment van herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen is de bevrijding van Nederland dan precies 75 jaar geleden, ook operatie Market Garden vond 75 jaar geleden in onze regio plaats. Het Airborne Museum wil hier uitgebreid bij stilstaan.
"We willen het museum klaar voor de toekomst maken", vertelt directeur Sarah Heijse. "Sinds 2009 hebben wij 711.000 betalende bezoekers gehad, in totaal bijna 1 miljoen mensen. Zoveel mensen doen een oud gebouw als deze 'geweld' aan. Daarnaast merk je gewoon dat er steeds minder mensen overblijven die de oorlog met eigen ogen hebben meegemaakt. Van herinneren gaan we langzaamaan naar herdenken. Dat brengt veranderingen met zich mee."
En over wat die veranderingen betekenen heeft het Airborne Museum zich gebogen. "We zijn ons gaan afvragen wat ons unique selling point is en dat was al snel duidelijk: het gebouw. We zijn één van de weinige musea in Nederland waar wij een collectie tonen in een gebouw waar het zich ook daadwerkelijk heeft afgespeeld."
In verschillende fases wordt het pand opgeknapt. De buitenkant wordt op dit moment weer teruggebracht naar een periode van vlak voor de oorlog. Later dit jaar is het interieur aan de beurt. Er komt een museumcafé en nieuwe, tijdelijke en vaste tentoonstellingen. "We hebben een meerjarenplan gemaakt. Zodat we al tot en met 2020 weten welke tentoonstellingen we gaan laten zien", aldus Heijse. "Volgend jaar willen we bijvoorbeeld belichten wat er precies in Duitsland gebeurde toen Market Garden plaatsvond en een jaar later staat 'Watership Down' centraal. Velen weten niet dat het verhaal van de film met Market Garden te maken heeft."
Door de bijdrage van het vfonds is het benodigde bedrag voor het restant van de renovatie nog zo'n 1 miljoen euro. Het museum heeft er alle vertrouwen in dat dit wordt binnengehaald.

Meer berichten