Voorzitter John Erkelens van de Rechtswinkel Renkum
Voorzitter John Erkelens van de Rechtswinkel Renkum (Foto: Kees Jansen)

Steeds meer werk voor Rechtswinkel

Door Kees Jansen

RENKUM - De vrijwilligers van de Rechtswinkel Renkum maken steeds meer uren om mensen te helpen met juridische, financiële of administratieve zaken. Uit het overzicht over 2017 blijken 7,5 procent meer uren gemaakt te zijn dan het jaar daarvoor. Het aantal zaken bleef wel gelijk.

Van de 1600 hulpvragen waarmee de 24 vrijwilligers vorig jaar mee aan de slag zijn gegaan heeft het grootste deel (1000 zaken) te maken met administratie en/of schulden. Daarnaast waren er 350 hulpvragen op belastinggebied en 250 juridische hulpvragen.

Waar de stijging van het aantal uren vandaan komt kan de voorzitter niet zeggen. ,,De vragen zullen wel iets ingewikkelder geworden zijn. We kunnen die analyse niet zomaar maken en we vinden het ook niet zo belangrijk om te weten."

Mensen met schulden kloppen ook aan bij de Rechtswinkel Renkum. Erkelens: ,,Dan bekijken samen met ze of de schulden wel of niet af te lossen zijn. Als dat wel lukt, gaan we met de schuldeisers in overleg om een oplossing te vinden. Maar heb je een bijstandsuitkering en 40.000 euro schuld, dan gaat dat niet lukken. Dan begeleiden we ze naar de schuldhulpverlening."

In dat geval krijgt de klant meestal een bewindvoerder die alle uitgaven in de hand houdt. Na drie jaar kan de schuld dan worden kwijtgescholden en wordt de persoon zelf weer verantwoordelijk voor z'n financiën.

Erkelens: ,,Juist dan kan het handig zijn om door iemand aan de hand genomen te worden, zodat het niet weer misloopt. We proberen dan wel weer in contact te komen met de klant om te ondersteunen, al heeft niet iedereen daar trek in."

Hij benadrukt dat het belangrijk is om tijdig hulp te zoeken bij schulden.

,,Trek op tijd aan de bel. Bij 2000 euro schuld kun je nog wel wat regelen, maar als de schulden oplopen is het lastiger. Maar vaak schamen mensen zich toch voor hun schulden en steken ze hun hoofd in het zand. Je wilt niet weten hoeveel dozen met ongeopende post wij tegenkomen", zegt Erkelens.

De Rechtswinkel Renkum draait voor een groot 11.000 euro subsidie van de gemeente Renkum.

De vrijwilligers krijgen voor elk gemaakt uur een vrijwilligersvergoeding van 4,50 euro, maar ze zien daar voor meer dan de helft van de tijd vanaf. Anders konden we het niet redden."

Hoewel de organisatie nu voldoende 'rechtswinkeliers' heeft, zijn er volgens de voorzitter altijd nieuwe vrijwilligers welkom. Die kunnen zich opgeven op het algemene telefoonnummer van de Rechtswinkel: 06-36014481.

Meer berichten