Renkum is verkozen tot bij-vriendelijke gemeente. Het bord komt te hangen in het gemeentehuis. (foto: Marnix ten Brinke)
Renkum is verkozen tot bij-vriendelijke gemeente. Het bord komt te hangen in het gemeentehuis. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

De bij moet naar hartenlust kunnen zoemen in Renkum

Door Marnix ten Brinke

OOSTERBEEK - De gemeente Renkum is uitgeroepen tot Bij-vriendelijke gemeente. Met een groot bord, dat ergens in de hal van het gemeentehuis komt te hangen, is de benoeming een feit. Renkum is de eerste gemeente in de provincie Gelderland die dit predicaat heeft gekregen.

"We hebben een vragenlijst moeten invullen", vertelt wethouder Wendy Ruwhof (GroenLinks) op de vraag wat de gemeente ervoor heeft moeten doen om tot Bij-vriendelijke gemeente te worden verklaard. "Het initiatief komt van Nederland Zoemt. Zij hebben een lijst opgesteld met criteria. Naast Renkum zijn er nog maar een paar gemeenten in Nederland die zich ook Bij-vriendelijk mogen noemen, zoals Zeist en Alphen."
Het gaat al een hele tijd niet goed met de bijen in Nederland. Van de 358 soorten zijn de helft met uitsterven bedreigd. De gemeente Renkum probeert al enige jaren de (wilde) bijenpopulatie op peil te houden. "Onze ligging heeft wel een voordeel. Als je de populatie van bijen vergelijkt met andere plekken in Nederland, dan valt de bedreiging bij ons relatief mee. Maar dat betekent niet dat je geen actie moet ondernemen."
Daarom zijn er verschillende instanties en stichtingen actief in Renkum. Zo is er een bijenconvenant gesloten met Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe en Imkervereniging De Korenbloem. Ook andere partijen zoals Stichting Renkums Beekdal sluiten zich hier bij aan.
"Het inzaaien van akkerranden met (wilde) bloemen en kruiden is ook goed voor de bijen en andere dieren", vertelt Frans van Corlaar van de Stichting Biotoopverbetering. "Het inzaaien van deze randen gebeurt komende maand weer. Stichting De Zonnebloem doet hier ook aan mee. De zonnebloemen die worden gezaaid worden weer gebruikt om later te plukken en aan de mensen mee te geven."

Wat kun je zelf doen?

Particulieren kunnen zelf ook wat doen om de eigen tuin bij-vriendelijk te maken. "Dat willen we meer onder de aandacht brengen", aldus de wethouder. "Je kunt natuurlijk zelf bijen gaan houden, maar een simpelere oplossing is om bepaalde bloemen te zaaien waar bijen en vlinders op af komen. Er zijn zelfs bloemen waar vlinders op af komen die goed zijn om de processierups tegen te gaan."
Op 9 en 10 maart is er een landelijke bijenwerkdag en in het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt ook nog de 'Nationale Bijentelling'. Meer informatie over beide initiatieven is te vinden op:

www.nederlandzoemt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden