Een deel van de projectgroep van de Vredebergkerk met als tweede van links Teun van Eck. Aan de Vredebergkerk hangen bordjes Fairtrade Kerk en daarnaast (minder goed leesbaar) sinds kort ook Groene Kerk. (foto: Marnix ten Brinke)
Een deel van de projectgroep van de Vredebergkerk met als tweede van links Teun van Eck. Aan de Vredebergkerk hangen bordjes Fairtrade Kerk en daarnaast (minder goed leesbaar) sinds kort ook Groene Kerk. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Vredebergkerk is Groene Kerk

Door  Marnix Brinke

OOSTERBEEK - Nee, de Vredebergberg kerk wordt niet groen geschilderd. Maar, sinds eerder deze maand heeft de Vredebergkerk het predicaat 'Groene Kerk' gekregen. Wat houdt precies in? "We hebben anderhalve ton geïnvesteerd in het duurzaam maken van het gebouw", vertelt Teus van Eck, die de projectgroep heeft geleid. "Nu willen we ook graag dat de mensen zelf in hun gedrag duurzaam gaan handelen."

"Ik hoor vaak van veel kanten dat mensen denken dat een kerk een instituut is dat voor je bepaalt wat je wel en niet mag. Wat mij betreft gaat het christendom vooral over hoe om te gaan met de schepping en met je medemens. Het is juist heel praktisch. Wat moet je wel doen. Zo hebben we een heel programma opgesteld om de Vredebergkerk duurzaam te maken. Dat heeft anderhalve ton gekost. Natuurlijk kun je het dan hebben over terugverdientijd, maar voor mij is dat minder interessant. Het gaat meer om het principe of je vindt dat je goed moet omgaan met deze aarde."
Niet alleen kerkgangers, maar ook de buurt waarin de kerk staat is betrokken bij het project. "Het grootste deel van de anderhalve ton is naar voorzetramen met + + glas gegaan (een ton)", aldus Van Eck. "Het glas dateerde van net na de Tweede Wereldoorlog. Het comfort in de kerk is hierdoor enorm verbeterd. Daarnaast hebben we 46 zonnepanelen geplaatst, is de verwarmingsinstallatie gerenoveerd en hebben we op veel plekken LED-verlichting."
Afgelopen zondag was de afsluiting van het project. In de kerk stonden kramen die bezoekers informeerden over wat men zelf kon doen aan het verduurzamen. "Denk aan je eigen inkopen, het weggooien van eten, vakanties met het vliegtuig. Het is goed om je bewust te zijn van de gevolgen van keuzes die je maakt en of je die keuzes slimmer zou kunnen maken. Daarnaast willen we als kerk middenin de samenleving staan en zoveel mogelijk mensen betrekken bij dit soort initiatieven. Dan gaat het zeker niet om 'zieltjes winnen'."
Ook de kerkdienst zelf, voorafgaand aan de informatiemarkt stond in het teken van duurzaamheid. Kinderen hadden een top 10 gemaakt van maatregelen die je zelf zou kunnen nemen om duurzamer te leven. Daarnaast waren er testen van je persoonlijke 'footprint'. Deze voetafdruktest bracht in kaart welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde.
"We zijn heel tevreden over de opkomst. Je zag mensen in de kerk die er normaal niet zijn en er was een relaxte sfeer. Hoewel deze markt min of meer de afsluiting van het project was, begint het eigenlijk nu pas, maar dan vooral bij de mensen zelf." Meer info:

www.groenekerken.nl

Meer berichten