Ton Marijnissen is de eerste voorzitter van de Seniorenbond Renkum. De bond heeft zo'n 400 leden en iedere oudere vanaf vijftig jaar is van harte welkom. (foto: Marnix ten Brinke)
Ton Marijnissen is de eerste voorzitter van de Seniorenbond Renkum. De bond heeft zo'n 400 leden en iedere oudere vanaf vijftig jaar is van harte welkom. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

De deuren staan voor iedereen open

Door Marnix ten Brinke

DOORWERTH - "We werkten al langer samen", zegt Ton Marijnissen, voorzitter van de Seniorenbond Renkum (voorheen KBO). "Je had de katholieke ouderenbond KBO, de protestantse PCOB en de algemene ANBO. De ANBO verliet op een gegeven moment de samenwerking en hield op te bestaan in onze gemeente en het bestuur van de PCOB kon geen opvolging voor zichzelf vinden, waardoor deze bond ook stopte. Wij hebben toen aan de leden van hen aangeboden dat ze bij ons terecht konden."

Maar ja, als protestant lid worden van een katholieke vereniging, dat kon voor sommige senioren toch best gevoelig liggen. "Landelijk wordt er al een hele tijd gesproken over een fusie tussen de KBO en PCOB, maar dat is zo'n grote organisatie. Dat gaat nog wel eventjes duren. Wij wilden daar niet op wachten. Formeel zijn we geen fusie aangegaan, want de PCOB bestond al niet meer in Renkum, maar om iedereen thuis te laten voelen heten we sinds afgelopen maart Seniorenbond Renkum."
Maar wat doet een ouderenbond nou precies? Het is in ieder geval niet hele dagen bingo spelen. "We zijn meer dan een gezelligheidsclub", aldus Marijnissen. "Je hoeft niet per se gelovig te zijn, maar we praten soms wel over levensbeschouwelijke zaken. Dan komt er bijvoorbeeld een huisarts praten over actieve levensbeëindiging. Het is meer dan alleen maar spelletjes doen. Er zijn ook serieuze zaken en dus zijn we als bond geschikt voor mensen die ook over dat soort zaken willen nadenken en praten."
Elke maand is er een activiteit, meestal in de Koningshof in Heelsum. Lezingen, over bijvoorbeeld valpreventie of een notaris die komt vertellen over het levenstestament. Maar er zijn ook spelmiddagen en kerst- en paasvieringen. "Hoogtepunt is toch wel de jaarlijkse busreis die we maken. Dan gaan er meestal ruim vijftig personen mee. Vorig jaar gingen we naar Ommen. Daar hadden we een rondvaart, namen een kijkje op een landgoed en hadden een heerlijk diner als afsluiting."
Alle activiteiten worden betaald van de 20,00 euro contributie per jaar van de ongeveer 400 leden. Bijna 15,00 euro van die contributie gaat naar de landelijke en provinciale organisatie, maar de resterende vijf euro is genoeg om van alles op te zetten, behalve de jaarlijkse busreis.
"Daarnaast hebben we ook leden die allerlei groepen hebben opgezet. Een wandelclub, een fietsclub, een kunstclub. Ga zo maar door. We hebben mensen die ouderen helpen met het invullen van hun belastingformulier. We doen heel veel. Ik zou alle vijftigplussers willen oproepen: kom eens kijken bij een activiteit!"
Meer informatie: Marijke Dagelet, telefoon: 026 - 333 79 73 of mail naar marijkedagelet@outlook.com.

Meer berichten