Frank Vonck, organisator van het evenement zeventig jaar Solex in Nederland op één van zijn vele Solexen. (foto: Marnix ten Brinke)
Frank Vonck, organisator van het evenement zeventig jaar Solex in Nederland op één van zijn vele Solexen. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: Marnix ten Brinke)

Zeventig jaar Solex in Nederland

OOSTERBEEK - In het weekend van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei zul je er bijna niet aan ontkomen; dan wordt het zeventigjarig jubileum van de Solex groots gevierd. Naast vele activiteiten op Sportpark Hartenstein, zullen er ook tochten door de zes dorpen van de gemeente Renkum en door de Betuwe gereden worden. Allemaal op de Solex natuurlijk!

Frank Vonck is de organisator van het evenement. Via zijn zoon, die jaren geleden met Sinterklaas een Solex cadeau kreeg, sloeg het Solex-virus over naar Frank. Hij werd voorzitter van de Oosterbeekse Solexclub Pegalex en is dat nog steeds. Nu wordt voor de derde keer een groots Solex evenement door hem georganiseerd in de gemeente Renkum.
"Het idee ontstond toen ik in Frankrijk was", vertelt hij. "Dat was in 2006. Daar werd een groots Solex evenement gehouden. Typisch op z'n Frans. Veel activiteiten, maar niet echt goed gepland. Ik heb toen op het eind van het evenement iedereen uitgenodigd om over twee jaar naar Nederland te komen."
En dat gebeurde. In 2008 werd het eerste Solex evenement opgezet, tegelijkertijd met het zestigjarig jubileum van de Solex in Nederland. Vijf jaar later volgende een tweede editie en nu, weer vijf jaar later, is er een derde editie.
"De eerste keer ging heel spontaan", aldus Frank. "Ik had een paar A4tjes en maakte op basis daarvan een draaiboek." Het wordt steeds groter. De verwachting is dat komend weekend misschien wel 630 Solexen te zien zijn. Die komen natuurlijk allemaal met een rijder en vaak nemen ze ook nog familie mee. Een hele grote groep mensen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en zelfs Japan en de VS!
Het weekend zit boordevol met activiteiten en wedstrijden. Vooral de zaterdag is een drukke dag. Een greep uit het programma: Zaterdag om 09.30 uur: opening door Burgemeester Agnes Schaap met bijzondere voertuigen. Van 11.00 tot 12.00 uur een Concours d 'Elégance. Ludiek verklede Solexen, aangepaste solexen en show zestiger jaren op de Solex. Van 13.30 tot 15.00 uur is er vervolgens een gezamenlijke Promenade tocht door de zes dorpen van de gemeente Renkum. Op zondag begint om 10.30 uur de 70 jaar Solex Nederland Toertocht van 70 kilometer richting de Betuwe.
Natuurlijk is publiek meer dan welkom om te komen kijken naar de honderden diverse Solexen. "Niet alleen sommige Solexen zijn prachtig gepimpt, ook sommige rijders zien er bijzonder uit."
Voor het hele programma van aankomend weekend is de website www.jubileumsolexnederland.nl opgericht.

Meer berichten