Frans Brandsen in 'zijn' galerie Voor de Bakker. Het oude prieeltje is al meer dan 70 jaar oud en gebruikt op de eerste Sonsbeek-tentoonstelling van 1949. (foto: Marnix ten Brinke)
Frans Brandsen in 'zijn' galerie Voor de Bakker. Het oude prieeltje is al meer dan 70 jaar oud en gebruikt op de eerste Sonsbeek-tentoonstelling van 1949. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Galerie Voor de bakker moet dicht

Door Marnix ten Brinke

OOSTERBEEK - "Het hangt al zo'n vijf jaar als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd", vertelt Frans Brandsen. "Zo'n zes maanden geleden kreeg ik de eerste berichten en een maand geleden kreeg ik een brief. De huur van mijn galerie Voor de Bakker wordt eind augustus opgezegd, definitief." Galerie Voor de Bakker aan de Utrechtseweg is al sinds het begin, in 2001, een begrip in Oosterbeek. "In het begin was het echt alleen een galerie met spectaculaire openingen waar veel mensen op af kwamen, maar uiteindelijk weinig kochten. Daarom heb ik het concept later wat veranderd. Ik ben ook kunst, objecten, curiosa en andere zaken namens anderen gaan verkopen. Zo had ik bijvoorbeeld een grote collectie met Airborne objecten waar jaarlijks veel Engelsen en andere toeristen op af kwamen." Nu zijn er plannen voor vastgoedontwikkelingen op de locatie van Voor de Bakker en de bakker zelf. Dat betekent waarschijnlijk dat in 'kunstenaarsgemeente' Renkum weer een plek minder zal zijn waar men daadwerkelijk met kunst in aanraking kan komen. Het betekent ook dat het bijzondere gebouwtje van galerie Voor de bakker verloren zal gaan. Het achterste deel is namelijk een prieel dat tijdens de eerste Sonsbeek-tentoonstelling in 1949 als theehuis werd gebruikt. Later is het verplaatst naar Oosterbeek waar het dienst heeft gedaan als VVV post, ijscozaak en snackbar. Brandsen heeft de zaak later wat naar voren uitgebreid. Men heeft nog overwogen om het prieeltje op een erfgoedlijst te zetten, maar daar is uiteindelijk niks van terechtgekomen. "Nu zit het vol met houtworm. Ik weet niet of je het überhaupt nog verplaatsen kunt."
"Ja, natuurlijk vind ik het jammer dat ik hier weg moet, maar ik heb geen zin om veranderingen tegen te houden", geeft Brandsen aan. "Wel zou ik graag doorgaan, op een andere plek. Op dit moment hangen mijn eigen schilderijen nog in het ABN Amro gebouw. Omdat de bank dichtgaat, moeten mijn werken daar weg. Ik zou best mijn galerie op die plek willen voortzetten, maar dan heb ik wel een investeerder nodig die dat ziet zitten. Graag zou ik zo'n zelfde concept opzetten, maar dan met een kleine horeca erbij. Deze plek is een soort ontmoetingsplaats geworden, waar mensen graag komen om een praatje te maken. Dat gaat nu verloren."
Nu is hij druk bezig om al zijn werk en de objecten van anderen tegen gereduceerd tarief te verkopen. "Ik moet er vanaf. Ik kan niet alles meenemen naar een opslag. In principe moet ik per eind augustus sluiten, dus dan zal ik de Airborne in september niet meer meemaken, maar misschien dat ik nog een paar weken langer mag openblijven."

Meer berichten