Heelsumer Jan Holleman traint fanatiek na twee ernstige ongelukken en schiet dagelijks 200 pijlen af in zijn tuin en bij ACE Xclusive in Wageningen. (foto: gertbudding.nl)
Heelsumer Jan Holleman traint fanatiek na twee ernstige ongelukken en schiet dagelijks 200 pijlen af in zijn tuin en bij ACE Xclusive in Wageningen. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Heelsumer heeft negen levens

HEELSUM – Op wilskracht heeft Jan Holleman twee zeer ernstige ongelukken, waarbij hij de dood in de ogen keek, overleefd. Op 30 juni neemt hij deel aan het Open NK Compound Boogschieten in Schijndel en in augustus aan het World Archery Masters Championship Lausanne. Jan Holleman (53) moest letsels met gerichte therapie overwinnen. In 1995 werd hij in de file aangereden door een automobilist. Hij moest voor lange periode naar Groot Klimmendaal vanwege hersen- en lichamelijk letsel. Het duurde zes jaar voordat Holleman herstelde. "Ik werd sterker door maanden running therapie. Er werden stofjes aangemaakt en voelde me prettig." Holleman voltooide in 2010 de kwarttriatlon en bleef trainen voor een Iron Man (vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen). In juli 2013 ging het echter fout op de Hogenkampseweg in Renkum. Holleman knalde met zijn racefiets tegen een bestelbus. De gevolgen waren bijna catastrofaal. "Ik schatte de situatie verkeerd in, maar had ook nog nekklachten van het vorige ongeluk. Na een kwartier werd ik op het asfalt wakker en zei dat ik naar huis wilde. Ik moest echter acht uur op een draagbaar blijven liggen. Er kon geen frame worden aangebracht, mijn gezicht was opgeblazen." Ik had een Densfractuur: nek gebroken. De artsen stonden versteld. Na vijf dagen in het ziekenhuis wilde ik naar huis, sporten. Ik trainde op een hometrainer met het haloframe." Na drie maanden werd het frame verwijderd. "Toen de schroeven werden losgeschroefd, kon ik niet direct mijn hoofd optillen, de spieren waren verslapt. Ben later weer op de racefiets gestapt, maar had last van evenwicht stoornis. Ook het kortetermijngeheugen functioneerde niet. Vorig jaar brak ik nog een elleboog." Holleman kwam in aanraking met Compound Boogschieten. "Ik kocht voor mijn dochter een pijl-en-boog. Vond dat zelf ook leuk en schoot zelfs nog met de gebroken ellenboog." De Heelsumer kwam in contact met ACE Xclusive uit Wageningen. Oud-bondscoach Johan van Dongen van Archery Service Center, maakte Holleman enthousiast. "Zeven maanden geleden startte ik met compound boogschieten en schiet momenteel 9.2 punt per pijl, dicht bij de absolute top die 9.50 – 9.80 halen. Ik schiet elke dag ruim 200 pijlen."

Meer berichten