Er werd op diverse afstanden in verschillende categorieën enorm afgezien. De ‘8 van Heelsum’ is weer terug. (foto: gertbudding.nl)
Er werd op diverse afstanden in verschillende categorieën enorm afgezien. De ‘8 van Heelsum’ is weer terug. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Professionele wielertocht '8 van Heelsum'

Door Gert Budding

HEELSUM – Trots maar nog steeds volop in actie paradeerden ze over het parkoers tijdens de wielerronde 'Acht van Heelsum'. Zes jaar geleden werd het 'fietsfestijn' in het centrum van Heelsum voor het laatst verreden. Dat stoorde Hans de Kruijff en gooide links en rechts een succesvol balletje op. Hij kreeg direct steun van de plaatselijke zakenlieden John van Weelden en Frank Hendriksen.

Er werd snel een stichting geformeerd en het resultaat was zondag duidelijk zichtbaar op het drukbezochte geaccidenteerde parcours van de wielerklassieker. Wielervereniging Ede werd ingeschakeld en deelden de ambities van de gedreven Heelsumers. "Ik ben dik tevreden over de opkomst", vertelt Hans de Kruijf. "We hebben het wielerevenement opgeschroefd voor een breder publiek voor een leuke dag in Heelsum." Ruim 120 deelnemers reden in de categorieën Dikke bandenrace, Sportklasse, Amateurs en junioren Bergklassement.
De Kruijf, Van Weelden en Hendriksen dachten aanvankelijk om de wielerstrijd pas over een half jaar te houden, in september bijvoorbeeld. Maar dan is ook Airborne wandeltocht. Dat idee werd vervolgens overboord gegooid en was het snel handelen voor het trio. In een half jaar tijd werd een prima programma gepresenteerd. Het resultaat was zondag verbluffend. Professionaliteit voerde de boventoon. "Maar zelfs zes maanden voorbereiding is nog te kort", weet de Kruijf.
Op de parkeerplaats van supermarkt Spar werd een enorme tent geplaatst, van daaruit werd de regie gevoerd. De jeugd genoot zichtbaar van de 'dikke bandenrace' en in de sportklasse (40 kilometer) ging het er fel aan toe, evenals bij de amateurs (50 kilometer). Tegen vijf uur werd de Junioren Bergklassement over zeventig kilometer verreden.

Kijk voor meer informatie op www.8vanheelsum.nl.

Meer berichten