John Erkelens: "Wij hebben 24 vaste vrijwilligers en iedereen heeft zo zijn eigen specialiteit. Onze coördinator koppelt onze vrijwilligers aan een bepaald persoon." (foto: Marnix ten Brinke)
John Erkelens: "Wij hebben 24 vaste vrijwilligers en iedereen heeft zo zijn eigen specialiteit. Onze coördinator koppelt onze vrijwilligers aan een bepaald persoon." (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Hulp voor wie het zelf niet kan betalen

Door Marnix ten Brinke

RENKUM - "We doen het niet voor de mensen, maar samen met de mensen", aldus John Erkelens, voorzitter van de Rechtswinkel Renkum. "Als ze zelf niets doen, dan stoppen wij ook met helpen."

 De Rechtswinkel Renkum is bijzonder omdat het de enige rechtswinkel in Nederland is die meer doet dan alleen maar juridische adviezen geven. "Meestal worden deze gerund door juridische studenten die het gebruiken als stage. Wij zijn begonnen als formulierenhulp. Van daaruit zijn we een stichting geworden met de naam Rechtswinkel Renkum. Bij ons kun je zeker terecht voor juridische vragen, maar ook voor het invullen van je belastingaangifte en voor hulp om je financiële administratie op poten te krijgen."
Juridische vragen, de eerste tak van sport van de Rechtswinkel Renkum, zijn relatief snel beantwoord. Maar om een hele financiële administratie op te zetten, dat kost veel meer tijd. Het doen van belastingaangifte is vooral in een specifieke periode. "In de maanden maart en april hebben acht vrijwilligers zo'n 300 mensen geholpen", aldus John. "Wij hebben 24 vaste vrijwilligers en iedereen heeft zo zijn eigen specialiteit. Onze coördinator koppelt onze vrijwilligers aan een bepaald persoon. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de specialisatie van de vrijwilliger, maar ook naar het type persoon dat om hulp vraagt, zodat er een goede match is."
In principe is de rechtswinkel bedoeld voor mensen met een minimum inkomen. "Voor mensen die net wat meer verdienen vragen we een bijdrage van tien euro per uur. Mensen die heel veel geld verdienen vragen we om zelf iemand in te huren. Het komt wel eens voor dat je iemand gratis helpt met het invullen van de belastingaangifte en vervolgens ziet dat hij of zij tonnen op de bank heeft staan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van onze rechtswinkel die wordt gerund door vrijwilligers."
De Rechtswinkel Renkum heeft geen fysiek pand, maar de vrijwilligers komen op afspraak bij je thuis. Daarnaast zijn er ook wekelijks spreekuren. Op dinsdag van 11.00 tot 11.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek en op woensdag op dezelfde tijd in het Huis van Renkum. "Iedereen die in dat half uur binnenkomt wordt door ons geholpen", zegt John. "In de maand juli is er geen spreekuur." Verder wordt jaarlijks hulp geboden in de bibliotheek op meerdere locaties in de gemeente bij het doen van aangifte inkomsten belasting en wordt voorlichting gegeven over belastingzaken en toeslagen.
Wie meer wil weten over de Rechtswinkel Renkum:

www.rechtswinkelrenkum.nl

Meer berichten