Jill heeft op de eerste les meteen al de nodige verdedigingshandelingen geleerd die ze thuis kan oefenen. (foto: Marnix ten Brinke)
Jill heeft op de eerste les meteen al de nodige verdedigingshandelingen geleerd die ze thuis kan oefenen. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Kinderen extra zelfvertrouwen geven

Door Marnix ten Brinke

"Het succes van de cursus moet hem eigenlijk bij de deelnemers zitten. Hebben zij er iets geleerd waar ze wat mee kunnen?"

Renkum - Al zo'n acht jaar worden er in de gemeente Renkum de cursus Zelfverdediging en weerbaarheid voor kinderen georganiseerd. De behoefte blijkt er ieder jaar weer te zijn. Dit jaar doen zo'n 24 kinderen meer aan de cursus.
"Een aantal jaren terug hoorden wij veel geluiden van ouders dat ze het goed voor hun kinderen zouden vinden om wat aan zelfverdediging te doen", vertelt buurtsportcoach Hans Kap. "Wat tips en trics om steviger in je schoenen te komen staan. Helemaal rond de leeftijd richting het VO. Het doel van de cursus is een stukje werken aan het zelfvertrouwen en daarbij een stukje zelfverdediging bij brengen. Wat doe je als iemand je wilt slaan? Hoe vang je jezelf op? Etcetera. De cursus is toen opgezet voor jongens en meiden van 10 tot en met 14 jaar. We merkten toen dat we eigenlijk alleen maar kinderen tot 12 jaar kregen en veel vragen ontvingen van kinderen die 8/9 jaar waren. Daarom organiseren wij sinds twee jaar de cursus voor jongens en meiden van 8 t/m 12 jaar."
Wat gebeurt er precies tijdens de cursus? Wordt er bijvoorbeeld ook geleerd om te vechten? "De kinderen word niet aangeleerd om te vechten! Maar wel om zichzelf te verdedigen, wat doe je als iemand je vast pakt, terwijl je dat niet wilt? Als iemand je wilt slaan, wat doe je dan?"
Jill zit in groep 5 en doet mee aan de cursus. Ze kreeg een briefje mee op school over de cursus. "Ik heb haar vooral opgegeven om haar een stukje zelfvertrouwen te geven", vertelt haar moeder Yvette Zuidwijk. "Ze kan soms nogal eens 'piepen', niet goed voor zichzelf opkomen. Ik hoop dat het haar iets brengt, dat ze kan aangeven wanneer ze iets niet fijn vindt."
De lessen zijn bij Sjabbens in Renkum en tijdens de eerste les werd geleerd hoe je het beste kunt vallen als je bijvoorbeeld wordt aangevallen en hoe je je moet verweren. Dat kan er soms best wat heftig aan toe gaan. Van acties bij het strottenhoofd tot en met het kruis van de aanvaller. "Ik vind het leuk om te doen", aldus Jill. "Vooral het vallen. Dat heb ik later ook in de klas laten zien. Sommige oefeningen heb ik thuis ook met pappa gedaan."
Jill vindt plagerijen niet erg, maar heeft moeite aan te geven wanneer het voor haar genoeg is. "Dan vind ik het niet leuk meer en blijven ze maar doorgaan. Als eerste zeg ik dan 'stop, hou op' en als dat niet helpt ren ik weg." Gelukkig gebeurt dat plagen niet heel vaak. "Het zijn vooral meiden dingen", denkt haar moeder. "Dat je niet mee mag spelen of dat ze iets zeggen over je bril. Ik denk dat deze cursus heel goed voor d'r is om aan te geven wat ze wel en niet accepteert. Twee vriendinnetjes uit haar klas doen ook mee. Dat maakt het extra leuk."
Neem voor meer informatie contact op met Hans Kap op (06) 51 63 94 30 of mail naar
h.kap@renkum.nl.

Meer berichten