Foto:

Wanhoop lijkt voorbij voor de bewoners aan de Brinkweg

Door Gert Budding

Meer dan vijftien jaar vechten bewoners aan de Brinkweg in Renkum voor sloop van schuurtjes die op instorten staan. De stenen bergingen zijn op een voormalige vuilnisbelt gebouwd en tonen enorme scheuren door verzakking. Vorige week kregen de bewoners goed nieuws van de gemeente Renkum. Uit coulance worden de schuurtjes herbouwd.

RENKUM - De gebouwtjes staan op instorten. Met een metalen band worden de bergingen overeind gehouden. Sommige woningen vertonen ook scheuren, het maaiveld blijft zakken. "Ik heb verschillen keren de achtertuin moeten verhogen. Het maaiveld is zeker dertig centimeter gezakt", vertelt bewoner Harry van der Kolk. De schade werd gemeld, maar diverse keren werden de bewoners van het kastje naar de muur gestuurd, niemand eiste de verantwoordelijkheid op. Bewoner Willem Coops kroop op de barricade en bleef standvastig. Een gesprek met burgemeester Agnes Schaap en wethouder Jasper Verstand volgde. En dat pakte uitstekend uit. Bij de schuurtjes is een speeltuin aangelegd, kinderen passeren dagelijks de gevaarlijke gebouwtjes. Burgemeester Schaap en wethouder Verstand handelden adequaat en beloofden dat de schuurtjes gesloopt worden en nieuwe houten bergingen worden geplaatst. "Eindelijk", zegt Van der Kolk. "Ook komt er nu een plan van aanpak voor de andere problemen, verzakking tuinen en bestrating."

De grond waarop de woningen en schuurtjes zijn gebouwd is destijds door de gemeente Renkum bouwrijp vrijgegeven. De affaire speelt al vanaf 2003. Acht jaar geleden voelde de gemeente zich niet verantwoordelijkheid en wees naar de aannemer, toen de bewoners om opheldering vroegen. Vervolgens brachten verschillende instanties rapporten uit over de 'ramp' in Renkum. Het laatste was van een half jaar geleden toen er werd gesproken over 'acuut instortingsgevaar'. De degens werden gekruist. Jasper Verstand antwoordde acht jaar geleden als fractievoorzitter D66, dat, 'Niet de raad, maar het college moet haar verantwoordelijkheid nemen'. Verstand, nu als wethouder, hield kranig woord en stelde met burgemeester Schaap een gedegen plan op. "We zijn allemaal erg blij met dit college, zij vergoeden uit coulance", vertelt Harry van der Kolk

Meer berichten