Grethe van 't Foort is samen met haar man nu ongeveer een jaar pleegouder. (foto: Marnix ten Brinke)
Grethe van 't Foort is samen met haar man nu ongeveer een jaar pleegouder. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Kinderen een fijne en veilige plek bieden

Door Marnix ten Brinke

"Ons huis is om het andere weekend net een ontplofte chaos, maar het is heel gezellig. De kinderen zijn ontzettend grappig. Het is zo leuk om de wereld door het oog van kinderen te zien. Je leert er heel veel van."

OOSTERBEEK - Afgelopen week was het de Week van de Pleegzorg. De aandacht voor pleegzorg is nodig, omdat er door heel Nederland een tekort aan pleegouders is, ook in de gemeente Renkum. Grethe van 't Foort en haar man Pieter Kruizinga zijn sinds een jaar (deeltijd) pleegouders. Om het andere weekend krijgen ze een broer en zus van 8 en 6 jaar bij hen te logeren.
"We hadden het er al een hele tijd over, toen we nog aan het studeren waren", vertelt Grethe. "Ik weet niet precies meer wat mij getriggerd had, waarschijnlijk had het iets te maken met de wachtlijsten in de pleegzorg. Destijds woonden we in Rotterdam en hadden de ruimte niet. Toen we drie jaar geleden in Oosterbeek kwamen wonen hadden we die eindelijk wel."
Pleegouder wordt je niet zomaar. "We zijn eerst naar een informatieavond van Lindenhout gegaan. Deze was zeer leerzaam en na deze avond waren we nog enthousiaster geworden. Daarna krijg je gesprekken bij je thuis en trainingen. Er wordt niet lichtzinnig over gedaan. Het is natuurlijk ook een hele verantwoordelijkheid en ze willen dat de kinderen die bij je geplaatst worden goed bij je matchen en vice versa."
Lindenhout adviseerde Grethe en haar man om eerst maar eens te beginnen met deeltijd pleegouderschap. "Wij dachten in het begin: 'kom maar op met die crisisopvang', maar dat vraagt heel veel van je en het moet ook passen binnen je eigen agenda. Mijn man en ik werken allebei, dus deze deeltijd variant om het weekend past heel goed bij ons."
Een pleegouder ben je in principe altijd tijdelijk. Maakt dat het niet lastig bij het hechten aan de pleegkinderen? "Doordat het bij ons deeltijd is, is het waarschijnlijk wel wat makkelijker", denkt Grethe. "Maar natuurlijk hecht je aan ze. Een vriendin van me vroeg na twee weken: 'hou je al van ze?' en ik dacht 'nee, tuurlijk niet', maar nu, een jaar later, kan ik toch wel zeggen dat ik van ze ben gaan houden. Het gaat hartstikke goed en in de weekenden dat ze hier zijn is het gezellig en ook het contact met hun familie is erg goed."
Voor mensen die ook overwegen om pleegouder te worden raadt ze het bezoeken van een informatieavond aan. Je kunt al pleegouder zijn voor één weekend per maand. "En als je iemand in je netwerk hebt die pleegouder is, praat er mee! Ik denk ook dat het niet uitmaakt of je wel of geen kinderen hebt. Je moet wel je verwachtingen realistisch houden. Verwacht geen dankbaarheid van de kinderen. Je kunt soms te maken krijgen met heftige problematiek. Het kan heel pittig zijn. Maar aan de andere kant, wie wil kinderen nou niet een fijne en veilige plek bieden? Dat gun je toch iedereen? Als je zo'n plek in je huis en hart hebt, zet de deuren dan open."

www.lindenhout.nl

Meer berichten