Foto:

'Schroom niet om hulp te vragen'

Door Marnix ten Brinke

Afgelopen zaterdag was het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Ook in de gemeente Renkum werd een feestelijke dag voor mantelzorgers georganiseerd. Wethouder Leonie Rolink (VVD) was daarbij aanwezig om het gesprek met hen aan te gaan en om er achter te komen wat mantelzorgers nodig hebben en om haar waardering uit te spreken.

OOSTERBEEK - "Een mantelzorger is totaal iets anders dan een professional", vertelt ze. "Maar ze kunnen elkaar wel goed aanvullen. Wanneer je mantelzorger bent doe je dat vaak vanuit een andere insteek, omdat je om iemand geeft en je partner, vriend, vriendin buurman of vrouw zo lang mogelijk thuis wilt laten blijven wonen. Daarnaast vindt de zorgvrager het ook fijn om geholpen te worden door iemand die hij of zij kent, waarmee een vertrouwensband is."
Zelf heeft Rolink in de zorg gewerkt en is meerdere keren mantelzorger geweest. "Als kind heb ik mijn ouders verzorgd en dat is, zeker op die leeftijd, ontzettend zwaar. Eigenlijk kun je in zo'n periode helemaal geen kind zijn. Je moet snel opgroeien. Een van mijn doelstellingen in de komende periode als wethouder is om ook die jonge doelgroep te bereiken."

Dag van
de Mantelzorg

Een ander belangrijk punt is voor haar te weten wat een mantelzorger nodig heeft. "Vaak gaat dat helemaal niet om geld. Ik wil meer aandacht voor de mantelzorger vanuit de naaste omgeving. Ik wil dat mensen bewust zijn van wat het betekent als iemand deze zorg verleent en dat zo iemand vaak wel wat hulp kan gebruiken, ook als deze persoon er niet zelf om vraagt. Vraag gewoon eens hoe het gaat, of de persoon zich nog redt. Ga eens een wandelingetje maken of erop uit, zodat de mantelzorger even zijn of haar verhaal kwijt kan. Zulke kleine dingen kunnen heel veel voor een mantelzorger betekenen."
Voor Rolink is het belangrijk dat een mantelzorger de taken van een professionele hulpverlener niet gaat overnemen. "Geef je grenzen aan, ook al is dat soms lastig. Je moet voorkomen dat mantelzorgers bij 'de enkels afbreken', zoals ik dat noem. En als de zorg voorbij is, moet er een netwerk klaarstaan dat voorkomt dat mensen in een zwart gat vallen."
Op dit moment kunnen mantelzorgers in de gemeente Renkum nog een Mantelzorg Compliment aanvragen, maar de wethouder wil dit anders gaan organiseren. "Zo'n compliment ter waarde van 150 euro is leuk, maar eigenlijk brengt het niet zo veel", vindt Rolink. "Er zit een intrinsieke motivatie bij de meeste mantelzorgers die je niet verlicht met zo'n bedrag. We moeten dat anders gaan doen. Hoe anders in afstemming met mantelzorgers."
Een van de ideeën is om het hele jaar activiteiten voor mantelzorgers op te zetten. "Ik zie het echt als een belangrijke uitdaging voor mijzelf om er voor te zorgen dat mantelzorgers meer gewaardeerd worden, dat ze zich niet schromen om hulp te vragen en dat de naaste omgeving voor hen klaar staat. Het is niet makkelijk om dit alles te realiseren, maar ik ga er voor!"

Meer berichten