Foto:

Op de kleuterschool al vol met talent

Door Marnix ten Brinke

"Als een werk klaar is, dan ga ik eventjes zitten en voel ik mij prettig. En als ik er niet tevreden over ben, dan vernietig ik het. Ook dat gebeurt wel eens."

RENKUM - Frans Brandsen exposeert tot het einde van dit jaar in MFC Doelum met een aantal van zijn werken. Eigenlijk is hij al bijna zijn hele leven bezig met tekenen en schilderen, vanaf het moment hij een potlood kon vasthouden. "Mijn vader was tekenleraar op de Rijksacademie, mijn opa was een verdienstelijke amateurschilder en ook mijn overgrootvader schilderden. Het zal dus wel in de familie zitten", aldus Brandsen.
"Op de kleuterschool zagen docenten al dat ik talent had voor tekenen, later ben ik gaan schilderen. Toen ik 19 jaar oud was had ik mij aangemeld voor de BKR-regeling, maar ik was te jong. Je moest 21 zijn." De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) was van 1956 tot 1987 een regeling in Nederland, waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen.

Expositie Frans Brandsen in Doelum

Hij woonde jarenlang in Arnhem en had om rond te komen ook een tijdje een reclamebureau. "Ik had thuis een galerie, maar ik werkte ook op een grote boerderij. Daar had ik een atelier waar ik met grote doeken kon werken."
Op een gegeven moment verhuisde de kunstenaar naar Oosterbeek. "Dat werd toen al een kunstenaarsdorp genoemd, maar je merkte er eigenlijk niks van. Ik heb toen samen met anderen Stichting Scarabee opgezet en later Galerie voor de Bakker. Die galerie werd later ook een plek voor tweedehands spullen, om zo de drempelvrees voor bezoekers om binnen te komen een beetje weg te nemen."
Inmiddels is de galerie eerder dit jaar opgedoekt. "Ik had nog eventjes de hoop om in de oude ABN-Amro iets op te kunnen zetten voor kunstenaars, met horeca. Maar het pand is verkocht en ik weet niet aan wie. Ik vind dat Oosterbeek zich veel meer moet profileren als kunstenaarsdorp, maar vanuit de gemeente is er weinig steun. Ik heb niet het geld om zelf een plek te creëren voor kunstenaars. Hulp vanuit de gemeente of andere investeerders is er nodig. Er zijn plannen genoeg, maar er wordt heel weinig gerealiseerd en dat is zo zonde. Je zou veel meer toeristen kunnen trekken naar Oosterbeek."
Brandsen is misschien wel het meest bekend van zijn 'blokjestechniek'. "Dat deed ik al voor Peter Struycken", vertelt hij. Ik kreeg het idee door de pixels van een televisie." Het is een techniek waar hij nog steeds mee werkt en die heel populair is. Vaak tekent hij het landschap van de Veluwezoom, met de bekende koeien. Op de expositie in MFC Doelum zijn ook nog werken te zien met andere technieken. Daarnaast hangt een ander deel van zijn werk tot het einde van dit jaar in de HAN op de Pabo in Arnhem. "Veel meer werk is er niet. Het is allemaal verkocht."
Voor wie een kijkje wil nemen, dat kan tijdens de openingstijden van MFC Doelum.

www.fransbrandsen.nl

Meer berichten