Foto:

Kubben en Jeu de boules leiden tot participatie

Kubben, een spel dat het hele jaar door gespeeld kan worden. Met name in de winter is dit extra spannend en het houdt de spelers warm en in beweging. Dat geldt ook voor Jeu de boules, alleen wordt dat meer in de zomer gespeeld, maar in de winter kan natuurlijk ook. Kubben uit Zweden en Jeu de boules uit Frankrijk.

DOORWERTH – Kubben en Jeu de boules worden sinds deze zomer gespeeld op het toekomstige plein in Doorwerth. Doorwerth heeft nog geen echte dorpskern. Een groep enthousiaste burgers organiseert de spellen op het toekomstige plein, nu het Pop-up Plein, een tijdelijk plein met een ontmoetingsfunctie. Vlakbij het winkelcentrum in Doorwerth, naast het gezondheidscentrum en tegenover de Poort van Doorwerth.

Participatie van burgers op de terreinen waar de gemeente altijd verantwoordelijk voor was, is nieuw. Inwoners geven daarbij niet alleen aan wat ze willen, maar nemen ook het voortouw in het ontwikkelen van een plan. Natuurlijk ontmoeten de burgers dan ook de overheid. Wat kan wel en wat kan niet? Kan er zomaar op een plein in de winter een vuurkorf aangestoken worden? Of kan dat niet? Kan er een evenement georganiseerd worden op het plein of een moestuin worden aangelegd?
Dat kan en kan ook niet. Wie steekt de vuurkorf aan en wie maakt het uit? Hoe groot is het evenement en is het tijdelijk? Past de moestuin daar en wie gaat hem onderhouden? Burgers en overheid delen de ideeën en vaak gaat dat over het delen van verantwoordelijkheden. En het creëren van kansen en het vormgeven van participatie. Geen politieke stellingen, open ontmoeten, kansen creëren en verantwoordelijkheid nemen. Op het Pop-Up Plein is dat begonnen met twee spellen.

Er is een Pop-Up plein-app met informatie, die aangeeft hoe laat en wat het programma is. Geïnteresseerden die mee willen doen of goede ideeën hebben, kunnen dit op een briefje vermelden en in de ideeënbus op het plein deponeren. Alles is gratis.

Meer berichten