Peter van den Heuvel (links), één van de initiatiefnemers met Dani Levy. (foto: Henry Faber)
Peter van den Heuvel (links), één van de initiatiefnemers met Dani Levy. (foto: Henry Faber) (Foto: Henry Faber)

Bieren met een eigen Veluwse smaak

Door Marnix ten Brinke

Bier uit onze eigen omgeving smaakt misschien net even wat lekkerder. Onder de noemer de Veluwse Schavuyt worden in Apeldoorn bijzondere bieren op ambachtelijke wijze gebrouwen door brouwerij De Vlijt.

APELDOORN/RENKUM - "Bij ons geen kunstmatige toevoegingen", vertelt Dani Levy van de Veluwse Schavuyt. "Alles is helemaal natuurlijk. Daardoor schuimt ons bier bijvoorbeeld ook wat minder, omdat we geen toevoegingen gebruiken. Onze brouwerij is ook niet computergestuurd. Alles gebeurt met onze handen."

De Veluwse Schavuyt
in Renkum

Het idee voor een lokaal bier is in 2010 in Apeldoorn ontstaan. "Een groep ondernemers wilde bier maken voor een exclusieve groep mensen in een stadsbrouwerij. Maar er werd meer bier geproduceerd dan men op kon drinken. Ik liep destijds stage bij één van de initiatiefnemers en zo kreeg ik uiteindelijk de opdracht om een plan te maken het bier te gaan vermarkten. Nadat ik het plan had gemaakt kreeg ik de opdracht te kijken of ik het plan ook kon gaan realiseren."
En dat lukte. Binnen een jaar tijd werd de verkoop vertienvoudigd. "We hadden al snel een grotere brouwerij nodig omdat de vraag zo groot was. Eind 2013 is die brouwerij geopend, dus we hebben inmiddels ons eerste lustrum gevierd. In de tussentijd hebben we deze brouwerij al met 50% moeten uitbreiden, omdat de vraag maar blijft groeien."
Er worden onder de naam Veluwse Schavuyt zes verschillende bieren (Amber, Witbier, Blond, IPA, Bokbier en Tripel) en een eigen pils gebrouwen. "Het zijn bieren die niet te extreem zijn, maar ook weer niet te vlak", aldus Levy. "Het gaat ook om de beleving, met mooie glazen."

Wie zelf eens wil kijken hoe dit bijzondere bier gebrouwen wordt kan elk weekend van 14.00 tot 18.00 uur terecht bij de brouwerij. Er zijn ook mogelijkheden om een proeverij te organiseren. Meer informatie over de bieren en bezoekmogelijkheden zijn te vinden op de website:

www.veluwseschavuyt.nl

Meer berichten