Foto:

Marit Poelstra derde op NK libre

Marit Poelstra heeft tijdens het Nederlands kampioenschap libre vijfde klasse zich prima in de schijnwerpers geplaatst met de derde plek. Zij verving teamgenoot Diane Kaal die eerste werd in de reguliere competitie, maar door werkzaamheden verstek moest laten gaan voor het landelijk avontuur in Almere.

RENKUM – Om door te dringen tot de landelijke finale, is absoluut potentie vereist. En juist voor een vrouw, blijkt uit het verleden, is tot de top van Nederland behoren tamelijk uniek. Marit Poelstra ging onbevangen de strijd aan, maar had zich juist op de tweede dag van het kampioenschap niet meer in de hand, in de bepalende partij. "Ineens was ik het kwijt", vertelt ze. "Ik werd overvallen door nerveusiteit, de zenuwen bepaalden het wedstrijdbeeld waardoor ik geen knikker meer raakte en de partij verloor. Desondanks ben ik trots met de derde plaats", stelt Marit Poelstra die niet elke dag aan het biljart staat. "Totaal niet. Ik ben geen persoon die elke dag train, steeds maar weer oefent. Dat doet Diane Kaal wel, die heeft de discipline en kan echt oefenen op bepaalde situaties. Mijn kracht is dat ik leer van momenten als personen aan het biljarten zijn, de manier van spelen, het patroon sla ik dan op. Grotendeels speel ik toch op mijn gevoel, ik reken niet en let niet op de merktekens op het biljart", weet Marit Poelstra met een moyenne van 1.240 en 39 caramboles. Al eerder streden clubmaten Berry Jansen en Chantal Gerrits tevergeefs om de Nederlandse titel.


"Natuurlijk is spelen om het kampioenschap van Nederland het ultieme streven van een biljarter", zegt Marit Poelstra die met de derde plaats gehuldigd werd met alle egards door de Biljartbond. "Ook het Wilhelmus werd gespeeld, maar die uitgevoerde versie was nog minder dan mijn laatste partij."

Meer berichten