Leerlingen uit groep 5/6 van de Jac. P. Thijsseschool staan met hun banner bij de plek waar hun nieuwe school verrijst. (foto: Marnix ten Brinke)
Leerlingen uit groep 5/6 van de Jac. P. Thijsseschool staan met hun banner bij de plek waar hun nieuwe school verrijst. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Van samenwerken word je sterker

Door Marnix ten Brinke

"Het is nu nog een grote zandbak", vertelt de aannemer de aanwezigen. "Maar na de kerstvakantie worden de vloeren gestort en daarna de muren opgetrokken. In de zomervakantie zijn we klaar met werken, zodat jullie er daarna in kunnen trekken."

RENKUM - Vorige week dinsdag werden door vele tientallen basisschoolleerlingen het officiële startsein gegeven voor de bouw van twee nieuwe basisscholen in Renkum. Dit gebeurde door middel van het onthullen van een groot bord met daarop een afbeelding van het nieuwe gebouw. Als er geen tegenslagen zijn kunnen de leerlingen vanaf eind augustus terecht in de twee nieuwe scholen.
Voor het bord werd onthuld hadden de verschillende groepen van de vier scholen al banners gemaakt die rond de bouwhekken werden opgehangen. Zo ziet een wat lelijke plek er ineens een stuk vrolijker uit. "Hangt de banner goed?", vraagt de juf van groep 5/6 van de Jac. P. Thijsseschool. "Iets meer naar boven", roept een leerling.
In de bouwput zijn een aantal timmerlieden aan het werk om de bekisting van de fundering af te krijgen, zodat binnenkort het beton gestort kan worden. Het gebouw werkt met een klein niveauverschil. De ene helft ligt wat lager dan de andere helft. Het terrein is afgezet met hekken, maar voor deze ene keer staat de poort open, zodat iedereen kan komen kijken hoe het er voor staat. Leerlingen krijgen drinken en koek uitgedeeld, dat door de aannemer is aangeboden.

Fusie

De nieuwe school zorg er voor dat vier scholen fuseren tot twee scholen. Het nieuwe gebouw vervangt locaties van de Dr. Jac. P. Thijsseschool, Dr. Albert Schweitzerschool en basisschool De Keijenberg, locatie Don Bosco en Vita Vera. De schoolbesturen SKOVV en PPO voegen scholen samen, waardoor er uiteindelijk twee scholen met elk een eigen identiteit worden gehuisvest in het nieuwe schoolgebouw. Basisschool de Atlas is een fusie tussen de dr. Albert Schweitzerschool en de Jac. P. Thijsseschool. Kbs de Keijenberg is een fusie tussen de Don Bosco en de Vita Vera.
"Samenwerken is een belangrijk woord", vertelt de wethouder Marinka Mulder de aanwezigen. "Op deze wijze kunnen de scholen elkaar versterken. Met één gebouw worden de scholen beter."
Het moet ook een duurzaam gebouw worden. Er wordt bijvoorbeeld geen gas gebruikt, maar een warmtepomp. "Deze pomp kan er zelfs voor zorgen dat wanneer het buiten min zes graden het binnen toch nog lekker warm wordt", aldus de aannemer.

Speelplaats

Niet alleen het gebouw zelf, ook de buitenruimte er omheen wordt de komende tijd flink onderhanden genomen, zodat er een grote speelplaats ontstaat voor de leerlingen van de twee nieuwe scholen. En het sporten? Dat kunnen ze voortaan heel makkelijk doen bij het naastgelegen, MFC Doelum.

Meer berichten