Burgemeester Agnes Schaap overhandigt Rene Kort, directeur Schut Papier, de fabriek van afvalpapier op schaal van kunstenaar Wietske Schoenmaker. (foto: gertbudding.nl)
Burgemeester Agnes Schaap overhandigt Rene Kort, directeur Schut Papier, de fabriek van afvalpapier op schaal van kunstenaar Wietske Schoenmaker. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Papierfabriek schut bestaat 400 jaar

Door Gert Budding

Schut Papier is met haar 400 jarig bestaan één van de oudste bedrijven van Nederland. Daarom werd voor genodigden in het kantoor van directeur René Kort een receptie gehouden. Naast vele relaties waren ook burgemeester Agnes Schaap en wethouder Jasper Verstand geïnviteerd.

HEELSUM – De twee mans formatie van het college was uiterst benieuwd naar het ontwerp van de Oosterbeekse kunstenaar Wietske Schoenmaker die in opdracht van de gemeente had gemaakt voor de jubilerende papierfabriek. Van papier uit de prullenbak had zij de imposante fabriekspijp, die waakt over het dorp Heelsum, met een gedeelte van de fabriek op schaal uit het verre verleden gefabriceerd. Burgemeester Schaap was lovend over de werkzaamheden van Schut Papier. "Wat me het meest raakte tijdens een eerder bezoek aan de fabriek, was het vakmanschap, hoe de ambacht van de medewerkers werd beleeft."

Directeur René Kort startte met een uitsmijter. "Ik sta hier vóór 'Schut'", en dat werkte aanstekelijk op de aanwezigen. "Schut Papier heeft een rijk verleden en daar baseren wij onze innovatie op", gaat Kort verder. Het bedrijf werd in 1998 overgenomen door de Franse groep Exacompta Clairefontaine. "Maar het vakmanschap is hetzelfde gebleven, de passie straalt er nog steeds vanaf bij de medewerkers." Uiteraard is het personeel, met in de hoofdrol René Kort, trots op de vier eeuwen oude papierfabriek dat diverse keren werd overgenomen, maar fier overeind bleef. Wel was men in Heelsum destijds aangeslagen toen een enorme brand de fabriek behoorlijk verwoeste.


De eensgezindheid bij Schut Papier is groot en het vakmanschap spreekt boekdelen dat borg staat voor de toekomst met een uitstekend product. Momenteel heeft de innovatieve Heelsumse fabriek, opgericht in 1618 (de familie Schut werd in 1710 eigenaar), 45 personeelsleden in dienst en fabriceert in kleine productie verschillende soorten kwaliteitspapier.

Meer berichten