Gradus Derks. (foto: Gert Budding)
Gradus Derks. (foto: Gert Budding) (Foto: )

Airbag redt Renkumer na crash

Aan zijn airbag heeft Gradus Derks zijn leven te danken na een onfortuinlijke aanrijding met een tiental koeien vorige week op de Telefoonweg in Renkum. Een enorme klap. De Renkumer (49) raakte zeker twee runderen frontaal. Die twee beesten, een voor en een achter de auto, lieten direct het leven.

RENKUM – Een derde koe, die wellicht ook was geraakt, liep vervolgens richting het dorp Renkum. Halverwege werd het beest opnieuw geschept door een auto, die eveneens zwaar beschadigd werd afgevoerd. Een veearts moest het beest laten inslapen.

Gradus Derks ging maandag een half uur eerder van huis vanwege werkzaamheden bij Burgers Zoo. Het was rond half zeven nog pikkedonker, het regende. "Halverwege de Telefoonweg, ik reed ongeveer 60 kilometer, zag ik plotseling ongeveer tien koeien in draf op me af komen. Ik remde meteen, maar ik durfde met de bomen aan beide kanten, niet uit te wijken. Er was geen houden meer aan. Ik raakte er twee maar het kunnen er ook meer zijn geweest. Dat weet ik niet meer. Het ging razendsnel. Een harde klap. Ik sloeg met mijn hoofd naar voren tegen de airbag en veerde weer terug. Ben steeds bij kennis geweest." Uit richting Wolfheze arriveerde een automobilist die de hulpdiensten al had gealarmeerd vanwege de loslopende koeien. "Ik bleef rustig in de auto zitten. Een werknemer van aannemer Hooijer haalde me eruit. Toen arriveerden massaal de hulpdiensten. Ik werd onderzocht in ambulance, maar voelde me prima, ondanks de enorme schrik. Mijn bloedruk was op dat moment 192/141. Later werd ik rustiger maar moest toch naar de huisarts", vertelt Gradus Derks rustig. "Morgen ga ik werken, ja weer over de Telefoonweg", lacht hij.

Meer berichten