Foto:

'Stel het niet uit, doe het gewoon'

Door Marnix ten Brinke

"Als je er over nadenkt een pelgrimstocht te lopen, stel het niet uit, maar doe het gewoon", aldus Mark Kok die al meerdere malen zulke tochten heeft gelopen.

OOSTERBEEK - Maandelijks wordt in Kreek de Café St. Jacques gehouden. Het is een ontmoetingsplek voor (toekomstige) pelgrims om te luisteren naar elkaars verhalen van pelgrimsreizen en om tips te krijgen over hoe je zo'n reis moet aanvangen en wat er allemaal bij komt kijken.

Café St. Jacques
voor pelgrims

"Ik ben al meerdere keren naar Santiago de Compostela gelopen", vertelt Jan Kaspers van de Regiocommissie Arnhem-Nijmegen van het Nederlands Genootschap van Sint Jakob. "De laatste keer heb ik de wandeltocht samen met mijn dochter en kleindochter gemaakt. Dat was heel bijzonder. We zijn vanaf Porto vertrokken."
Jaarlijks zijn er vele duizenden Nederlanders die een pelgrimstocht wagen naar Santiago de Compostela of een andere plaats, zoals Rome. "Meestal ontstaat het idee tijdens een markant punt in iemands leven, maar dat hoeft niet per se. Het doel zal voor de meeste mensen zijn om anderen te leren kennen, maar ook vooral jezelf."
Sommigen lopen of fietsen vanuit Nederland naar de Bedevaartsplaatsen, zoals Marc Kok. "Ik heb samen met een goede vrienden vanuit Rheden te tocht gemaakt naar Santiago de Compostella gemaakt. Ik kreeg hiervoor drie maanden verlof van mijn werk. Ik ben ook wel eens naar Trondheim gelopen, maar dan vanuit het zuiden van Noorwegen."
Is het zwaar, zo'n tocht? "In het begin is het wel even wennen als je met een zware rugzak loopt en als je getrouwd bent en kinderen hebt, zoals ik, dan mis je ze wel natuurlijk. Gemiddeld liep ik zo'n dertig kilometer per dag. Het raarste moment is misschien wel het moment wanneer je aankomt op de plaats van bestemming. Dan voel je toch ook een soort van bedroefdheid, zo van; 'shit, nou is het afgelopen'."
Als pelgrim kom je heel veel andere pelgrims tegen, zeker op het Spaanse gedeelte. "Qua slaapplekken hoef je je ook absoluut geen zorgen te maken", aldus Kok. "Die zijn er genoeg."
Susan Peters, die samen met haar vader Jan Kaspers en haar dochter vanaf Porto naar Santiago de Compostela is gelopen vond het een hele bijzondere ervaring. "Het gaat echt om de reis", vertelt ze. "Het is best emotioneel als je het haalt. Je slaapt in kloosters en op andere bijzondere plekken en je ontmoet allerlei mensen. Het heeft mijn leven echt verrijkt en het smaakt ook echt naar meer. Ik vond het eigenlijk wel jammer toen we onze eindbestemming hadden bereikt."
Tijdens het café in Oosterbeek is iedereen welkom. "In maart organiseren we op een andere plek een startersbijeenkomst voor mensen die er over nadenken om een pelgrimstocht te beginnen", vertelt Kaspers." Ze krijgen dan allerlei tips. Ze kunnen ook met vragen naar onze maandelijks café komen en luisteren naar wat anderen hebben meegemaakt en wat je wel en niet moet doen tijdens zo'n tocht." Het volgende Café St. Jacques in Kreek is op 7 februari vanaf 17.00 uur.

Meer berichten