Foto:

Betoverd door de flamenco-muziek

Door Marnix ten Brinke

"Ik was meteen verkocht, alsof ik betoverd was. Het is lastig om dat gevoel in woorden om te zetten. Ik denk daar niet over na, het is er gewoon."

OOSTERBEEK - Op zaterdag 2 februari geeft flamenco-gitarist Peter Kalb (El Periquin) samen met zijn groep, een concert in het Filmhuis van Oosterbeek. Al zo'n veertig jaar is Kalb helemaal verliefd op deze Spaanse muziek. "Ik was elf jaar oud en had mijn been gebroken tijdens het voetballen", aldus Kalb. "Om tijd in te vullen ben ik gitaar gaan spelen. Dat was het eerste moment dat ik in aanraking kwam met de flamencomuziek."
Als beginnend gitarist had hij meteen gevoel voor het vak zodat hij op zijn zeventiende naar het conservatorium kon. "Dat paste eigenlijk niet goed bij mij", vertelt hij. "Ik heb het uiteindelijk drie jaar gedaan en dan met name de uitvoerende kant van het vak geleerd, maar op mijn twintigste vertrok ik naar Madrid." Het was zijn eerste vertrek naar Spanje. Later zou hij nog regelmatig enige jaren wonen in het Zuid-Europese land.
"In Spanje zijn de mensen anders als hier. Nederland heeft toch meer die Calvinistische inslag, het is allemaal wat zakelijker. In Spanje is het losser, gepassioneerder. Het publiek reageert daar meer extrovert. Dat hoor je ook terug in de muziek daar. Wat in Nederland weer prettiger is dat er meer respect is voor het theater en de mensen die daar optreden. Mensen luisteren echt."
Sinds de zomer van vorig jaar woont Kalb in Oosterbeek, nadat in Barcelona andere, rechtse gevoelens de boventoon begonnen te voeren en hij zich er niet meer prettig voelde. In Nederland treedt hij regelmatig op en geeft hij les aan een klein groepje leerlingen die ook flamenco-gitaar willen kunnen spelen. "Het lesgeven is heel leuk, maar dat hoeft van mij niet een hele grote groep te worden. Er kunnen er misschien nog één of twee bij, maar dan is het goed. Het is vreselijk moeilijk om te leren, ook ik leer na veertig jaar nog altijd nieuwe dingen. Ik denk niet dat ik ooit uitgeleerd ben."
Optreden is nog altijd zijn grootste passie. Vanaf eind januari geeft hij drie optredens tijdens de jaarlijkse Flamenco Biënnale in Amersfoort, Rotterdam en Den Haag. Hij is één van de weinige Nederlandse artiesten die optreedt. De meeste artiesten komen hiervoor speciaal uit Spanje. Op 2 februari is hij te zien en te horen in zijn eigen Oosterbeek. "Ik speel nummers van mijn laatste twee cd's, door elkaar heen. Een van die cd's zijn nummers van Michael Jackson, maar dan uitgevoerd in de flamenco-stijl. Ik hoop dat mensen geprikkeld raken en nieuwsgierig zijn naar mijn muziek."

Kaarten

Op 20 januari is Peter Kalb te zien tijdens het VPRO-programma Vrije Geluiden op NPO1 tussen 10.30 en 11.30 uur. Kaarten voor het concert in Oosterbeek kosten 15,00 euro en kunnen uitsluitend worden besteld per email via: info@elperiquin.com ter attentie van Murielle Fridael of door te bellen met 06-46438247

Meer berichten