Rob Koodering, Gabriella van der Weijden, Jone Nuis en Tineke Dinnessens bij het 'baarhuis' op de begraafplaats. (foto: Marnix ten Brinke)
Rob Koodering, Gabriella van der Weijden, Jone Nuis en Tineke Dinnessens bij het 'baarhuis' op de begraafplaats. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Fangmanweg is een 'magische' plek

Door Marnix ten Brinke

"We praten ook veel met elkaar over de graven. Wat hebben die mensen gedaan, hoe hebben ze geleefd?"

OOSTERBEEK - In 2000 werd de Stichting Begraafplaats Fangmanweg Oosterbeek opgericht door een groepje vrijwilligers die vonden dat de begraafplaats niet goed onderhouden werd. "De begraafplaats werd destijds echt verwaarloosd", vertelt Jone Nuis, bestuurslid bij de stichting. "Een groepje mensen vond dat niet langer zo kon. Het is een hele oude begraafplaats, uit de negentiende eeuw, en er liggen bekende mensen zoals Jacob van Lennep en Bilders."

Vrijwilliger op een begraafplaats

"Maar daarnaast ook 'gewone' mensen uit Oosterbeek", aldus een ander bestuurslid, Gabriella van der Weijden. "Veel straatnamen in het dorp zijn vernoemd naar mensen die hier hun laatste rustplaats hebben gevonden."
Toen de begraafplaats in 1855 werd ingericht stond het op een eenzame plek, zonder enige bebouwing. Tegenwoordig staat het midden in een wijk, tegenover Bato's Park. "Veel mensen weten niet eens dat de begraafplaats bestaat", vertelt vrijwilliger Tineke Dinnessens. "Maar het is hier zo'n mooie plek. Ik heb hier zelfs wel eens mijn verjaardag 'gevierd', gewoon samen met iemand op een bankje gezeten en een kopje koffie gedronken. Ik vind het altijd heel fijn om hier te zijn."
De stichting heeft zo'n twintig vrijwilligers die één keer per maand, op de laatste donderdagochtend, in de periode van maart tot en met september, onderhoud plegen op de begraafplaats aan de Fangmanweg. "Het gaat dan om klein onderhoud, zoals het schoonmaken van de graven, het verven van de hekken, klein snoeiwerk en het verwijderen van bladeren", aldus Nuis. "Soms besteden we zaken uit, maar dat ligt een beetje aan de giften van donateurs waar we ook afhankelijk van zijn. Je merkt wel dat de speoling qua donateurs wat dun wordt. Dat komt denk ik vooral omdat er steeds minder nabestaanden zijn die zich verbonden voelen met de mensen die hier begraven zijn."
Bijna elk jaar worden er in september, vaak tijdens Open Monumentendag, rondleidingen gegeven voor het publiek. Dan komen ze het monumentale 'Baarhuis' tegen, waar vroeger de vele drenkelingen of mensen die besmettelijke ziektes hadden werden opgebaard en natuurlijk de bijzondere verhalen bij de vele (familie)graven. Maar het is ook gewoon een plek om dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang even rustig te kunnen zitten.
"Je hoort echt bij een team als je hier als vrijwilliger komt", vindt Dinnessens. "Je gaat niet gauw meer weg." Rob Koodering, ook vrijwilliger, is het er mee eens. "Er hangt een bepaalde sfeer op de begraafplaats. Het is hier magisch."
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Je bent niet verplicht om alle zeven onderhoudsbeurten per jaar aanwezig te zijn. Voor meer informatie over het werk kan men contact opnemen met Jone Nuis via 026 - 333 65 78. Meer informatie is te vinden op www.begraafplaatsfangmanweg.nl.

Meer berichten