Vrijwilligers van het eerste uur nauwgezet aan het werk met de ontmanteling van de historische muur. Momenteel ligt het 'project' volledig op de kont. (foto: gertbudding.nl)
Vrijwilligers van het eerste uur nauwgezet aan het werk met de ontmanteling van de historische muur. Momenteel ligt het 'project' volledig op de kont. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Renovatie Ommuurde tuin ligt stil

De oorspronkelijke plannen om de muur van de Ommuurde Tuin te renoveren waren vooruitstrevend. Vrijwilligers ontfermden zich over de historische muur van de voormalige moestuin van Koning Willem III. Het 'project' op de grens van Renkum en Wageningen ligt echter stil.

REGIO – En hier kan John Bartels van de Partij Renkumse Dorpen niet mee leven. Hij roept de hulp in van beide gemeenten om de nu gevaarlijke muur weer toonbaar en veilig te maken. De grensafscheiding draagt het predicaat slangenmuur. Sinds 1999 is het tuinbouwbedrijf Ommuurde Tuin actief. Elk jaar worden 400 verschillende eetbare planten, fruit en kruiden geteeld. "Begin 2015 is geconstateerd dat de muur uit 1882 op instorten stond", vertelt John Bartels (PRD). "De eigenaar van de muur en inwoners maakten zich zorgen. Dat leidde tot de geboorte van het project tuinmuur". De muur met veel poeren is honderd meter lang, drie meter hoog en wordt gevormd door 18.000 stenen. "Er werd gestart met het ontmantelen van de muur, stenen werden losgemaakt en gebikt voor hergebruik. Daar zorgden de vrijwilligers voor." Later is een gedeelte van de muur hersteld met behulp van leerlingen van Stichting ReVaBo. "Vanwege regelgeving stokte dat", aldus de teleurgestelde Bartels. "Het project kreeg echter een doorstart met de expertise van aannemer Methorst en Tak Architectenbureau. Maar ik constateer helaas dat al een paar jaar niets meer is gedaan aan het herstel van de historische muur. De aanblik is momenteel triest, onacceptabel en bovenal onwaardig. De oorzaak van het schijnbaar stukgelopen project is niet bekend. Het is nu een puinhoop." Dan komt Bartels met een 'oplossing': "Wellicht kunnen de gemeenten Renkum en Wageningen een rol van betekenis spelen in de restauratie van de muur."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden