Annette Veltkamp bespeelt het aangeschafte klavecimbel.
Annette Veltkamp bespeelt het aangeschafte klavecimbel. (Foto: Ria Baas)

Heelsumse stichting Klavecimbel in Fusion koopt klavecimbel

Een lang gekoesterde wens van de stichting Klavecimbel in Fusion ging vorige week in vervulling. Van donaties werd een klavecimbel gekocht dat vorige week onderdak kreeg in de studio van T2muziek in Heelsum.

HEELSUM - Bijzonder is dat het klavecimbel hemelsbreed nog geen 150 meter verderop komt te staan. De vorige eigenaar Hiske Huitema uit Heelsum woont om de hoek bij de studio van T2muziek. Zij was het die twee jaar geleden aan de bel trok toen ze in de krant las dat de stichting Klavecimbel in Fusion geld inzamelde voor een nieuw te bouwen klavecimbel van de gerenommeerde bouwer Jan Kalsbeek. Huitema: "Mijn man die het klavecimbel bespeelde was overleden. Het door Kalsbeek gebouwde instrument stond werkeloos in de huiskamer. Ik zou het nooit op marktplaats zetten en aan een vreemde verkopen, maar ik kende Annette Veltkamp van T2muziek en ik benaderde haar met het aanbod om het klavecimbel over te nemen." Dat aanbod kwam als geroepen, want het bleek niet eenvoudig om met giften het benodigde grote bedrag in te zamelen voor een nieuw te bouwen klavecimbel. Dankzij donaties van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Rabobank Stimuleringsfonds en particuliere giften kon nu twee jaar later het klavecimbel van Huitema gekocht worden. Huitema is blij met de overdracht: "Het is fijn om te weten dat het instrument een goede bestemming heeft en dat er veel op gespeeld gaat worden." De stichting Klavecimbel in Fusion werkt aan de comeback van het klavecimbel. Vroeger, in de tijd van Bach en Mozart was het klavecimbel enorm populair in de koningshuizen van die tijd. Inmiddels is het wat in de vergetelheid geraakt.

De bedoeling is het klavecimbel toegankelijk te maken door het aanbieden van lessen, begeleide repetities en workshops. Ook worden er concerten in de regio ontwikkeld op toegankelijke locaties met een programma van diverse muziekstijlen waarbij het klavecimbel centraal staat. T2muziek geeft het klavecimbel onderdak. Veltkamp van T2muziek is afgestudeerd klavecinist. Veltkamp: "Voor mij gaat een droom in vervulling. Ik verheug me erop om een breed publiek met de klanken van dit instrument kennis te laten maken en ben al bezig om moderne muziekstukken te bewerken voor uitvoering. Dat moet nog even wachten want eerst heeft het instrument een revisie nodig en wordt onze muziekstudio uitgebouwd, zodat het klavecimbel beter tot zijn recht komt."

www.klavecimbelinfusion.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden