Vroegsignalering huurschulden

OOSTERBEEK - De gemeente Renkum heeft een convenant met woningcorporatie Vivare afgesloten om vroegtijdig betalingsachterstanden bij huurders op te sporen om zo te voorkomen dat men in de schuldhulpverlening terecht komt.
"Het niet betalen van de huur is vaak de laatste rekening die men niet betaalt", denkt wethouder Joa Maouche (GroenLinks). "Als die rekening niet wordt betaald, dan is er vaak echt iets aan de hand."
Bij de vroegsignalering van huurschulden neemt eerst Vivare contact op met de bewoner, na anderhalve maand huurachterstand. Vervolgens wordt, als de bewoner hier toestemming voor geeft, het Sociaal Team van de gemeente ingeschakeld. Zij zullen de bewoner bellen om een afspraak te maken om langs te komen om te kijken of de bewoner in de schulden zit en hulp nodig heeft om hier uit te komen. Het meedoen aan de vroegsignalering is overigens geheel vrijwillig.
"We willen voorkomen dat de problemen alleen maar groter en groter worden en iemand in de schuldsanering terecht komt", aldus de wethouder. "Dat heeft zo'n grote impact op iemands leven."
Het convenant met Vivare is de eerste stap in dit proces. Maouche sluit niet uit dat ook met andere instanties convenanten worden afgesloten om schuldproblematiek van inwoners op te lossen.
"Elk jaar worden er in onze gemeente zo'n vier personen uit hun huis gezet omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. Als we dat al kunnen voorkomen is wat mij betreft deze proef geslaagd."

Meer berichten