Cameratoezicht helpend?
Cameratoezicht helpend? (Foto: Pixabay)

Hoe plofkraken te voorkomen?

RENKUM - Op oudejaarsdag werd het dorp Renkum opgeschrikt door een plofkraak. Daarbij raakte het bovenliggende flatgebouw ernstig beschadigd. De VVD maakt zich zorgen over de veiligheid en of er straks nog wel pinautomaten zijn in de dorpen en stelde hierover onlangs vragen aan het college.

Vroeg in de ochtend op oudejaarsdag werd de pinautomaat van ABN AMRO opgeblazen aan het Europaplein in Renkum. Daarbij raakte het appartementencomplex beschadigd. Wouter Hoge, woordvoerder Veiligheid VVD Renkum: “Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de klap nog iets harder was geweest. Voor de eigenaren van de naastgelegen snackbar is het heftig om tijdelijk dicht te zijn. Allemaal zeer traumatisch.” Hoge: “Met name in dorpen worden steeds meer pinautomaten gesloten vanwege dit risico. Maar wat als er straks te weinig pinautomaten nog zijn?" Hoge stelde hierover vragen aan het college, maar was niet tevreden over de antwoorden. Het antwoord van het college was dat cameratoezicht terughoudend moet worden toegepast en dat dit waarschijnlijk de plofkraak niet had voorkomen.

“Het is niet voor niets dat juist plekken met weinig toezicht favoriet zijn bij dit soort tuig. Komen die criminelen nu vanuit de steden naar Renkum toe, omdat ze weten dat we hier zo weinig toezicht hebben? TV programma’s als ‘hunted’ of ‘de meldkamer’ hebben ons allemaal laten zien hoe belangrijk camera’s kunnen zijn in een opsporing", vertelt Hoge.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden