Roelie Bresser met haar hulphond Bodi bij haar thuis op 't  Schild in Wolfheze. (foto: Marnix ten Brinke)
Roelie Bresser met haar hulphond Bodi bij haar thuis op 't Schild in Wolfheze. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Je kunt niet even oogcontact maken'

Door Marnix ten Brinke

"Ik ben tevreden als mensen er iets van snappen, als ze er thuis over na gaan denken en er iets uit meenemen. Ik hoop dat het begrip er door groeit."

WOLFHEZE - Woensdag 27 februari om 20.00 uur organiseert de Vredebergkerk in Oosterbeek een bijeenkomst onder de noemer 'Oog voor elkaar', samen met de landelijke Oogvereniging. 'Hoe kunnen wij, als mensen zonder visuele beperking, ervoor zorgen dat er rekening wordt gehouden met blinden en slechtzienden in kerk en samenleving? Voor de bewoners van 't Schild in Wolfheze en de steeds ouder wordende mens in onze kerk en samenleving is bovenstaande vraag belangrijk genoeg om bij stilstaan', aldus de aankondiging.

Blind of slechtziend door het leven

Roelie Bresser woont op 't Schild en is er die avond ook om te vertellen over haar ervaringen. "Ik heb altijd net wat meer voorwerk als anderen wanneer ik naar de kerk ga", vertelt ze. "Ik krijg de liturgie via de computer opgestuurd en via een speciaal apparaatje krijg ik te horen wat daar dan in staat. Vervolgens heb ik in mijn kast dertien mappen met de kerkliederen in braille, die zoek ik er dan bij."
Ze kreeg de mazelen op haar derde en werd hierdoor langzaam geheel blind. Eerst bij haar ene oog en later ook bij haar andere. Vanaf dat zij tien is ziet zij helemaal niks meer. In huis loopt zij op haar gehoor en buiten gebruikt ze een stok en/of haar hulphond Bodi.
Tot enige jaren geleden kon zij naar de kerk in Wolfheze, maar deze werd gesloten. "Dat vond ik heel erg. Opeens kon ik niet meer zelfstandig naar de kerk, maar moest ik opgehaald worden om in Oosterbeek te komen. Het voelde alsof mijn zelfstandigheid werd afgepakt."
Volgens Bresser was het voor de kerkgemeenschap in Oosterbeek wel even wennen. "In Wolfheze wist men hoe om te gaan met blinden. Ik denk dat het voor blinden en slechtzienden lastiger is om te integreren in een nieuwe groep. Je kunt niet even oogcontact maken. Mensen zijn het niet gewend en vermijden je soms ook."
Toch kunnen blinden ook de ogen openen bij anderen. "Er is een traditie in de kerk dat iedereen gaat staan om even stil te staan bij iemand die is overleden, maar als het laatste woord is gezegd, terwijl de muziek doorgaat, gaat iedereen meteen zitten. Terwijl de blinden bleven staan totdat de muziek was afgelopen. Daar heb ik een brief over geschreven naar de kerkenraad en zij vonden dat ik gelijk had. Nu blijft iedereen gewoon staan tot het einde."
Op 27 februari wordt in kleine groepjes gepraat met zo'n vijf of zes bewoners van 't Schild. "Wij kunnen wat vertellen over wat we meemaken in het dagelijks leven en men kan vragen stellen. Daarnaast nemen we ook speciale brillen mee die na bootsen hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Zo kun je het zelf ook ervaren hoe het is."
Iedereen is die avond welkom. Wilt u meer weten, neem dan contact op met de Kerkgroep Pastoraat van de Protestantse Gemeente via pastoraat@pkn-oosterbeek-wolfheze.nl.

Meer berichten