Karel Noy actief in de Jufferswaard in Renkum. Hij kan uren geduldig wachten tot er een fotogeniek dier voorbijkomt. (foto: gertbudding.nl)
Karel Noy actief in de Jufferswaard in Renkum. Hij kan uren geduldig wachten tot er een fotogeniek dier voorbijkomt. (foto: gertbudding.nl) (Foto: )

Gouden stuiver Karel Noy

Door Gert Budding

Komende zaterdag krijgt natuurfotograaf Karel Noy van carnavalsvereniging De Dolle Instuivers de Gouden Stuiver uitgereikt. Het kleinood wordt jaarlijks tijdens het Gala, wat de opmaat is voor het meerdaagse carnaval in Renkum, aan een persoon of groep gegeven die zich verdienstelijk maakt voor de gemeenschap.

RENKUM – Wie natuurfotograaf zegt, zegt Karel Noy uit Heelsum. Hij is trots op de onderscheiding. "De Gouden Stuiver doet me wel iets", zegt hij in zijn natuurgebied De Jufferswaard, aan de voet van de Noordberg. "Vind ik toch een blijk van waardering voor mijn foto's en werkzaamheden.

Ik ben ook leider van de schoonmaakgroep die regelmatig het gebied tussen de Rijn en Rijksweg zwerfafval verwijderd", zegt Karel Noy. Zijn geoefende oog laat hem deze middag ook niet in de steek. "Kijk daar, een ijsvogeltje", roept hij enthousiast, de vogel is amper waarneembaar, een F-16.

Karel Noy voelt zich thuis in Jufferswaard, maar hij struint in feite de gehele provincie af op zoek naar dankbare foto onderwerpen en kan dan uren geduldig wachten. "Ik fotografeer uiteraard natuur, maar dieren hebben mijn voorliefde. In Jufferswaard heb ik een speciale vriend, Zorro, de zwarte zwaan. Als die hoog vliegt zie je een geweldige witte buik en dito vleugels. Een pracht beest. In hetzelfde gebied heb ik ook vaak bevers gefotografeerd, ook op Bokkedijk achter Parenco.

Ik geef ook graag uitleg aan kinderen in het natuurgebied. Ze krijgen mijn camera en mogen foto's maken", doceert Karel Noy die onlangs nog een fototentoonstelling over de bever hield in De Beken. Ook gaf hij presentaties voor enthousiaste bewoners in verzorgingshuis Rijnhof en Oranje Nassau 's Oord. Opvallend vond hij ook de Chileense flamingo in de uiterwaarden van Wageningen. "Dat was geen tamme vogel, was niet geringd dus hij kwam van ver." Karel Noy zal zich komende zaterdag in Huize Redichem (MFC Doelum) uitgebreid laten fêteren.

Karel Noy ademt natuur. "Ik was een tijdje geleden in Jufferswaard en liep pardoes tegen een prachtig natuurlijk tafereeltje op. Een fotograaf maakte foto's van een vrouwelijk naakt model. Dat was een verrassing. Daar heb ik echter geen beelden van gemaakt, haha."

Meer berichten