Ellis de Groot, Ilse Derks, Liesbeth ter Elst en Martine ter Braak vormen samen met nog een aantal anderen het Ondernemers Gilde Renkum.
Ellis de Groot, Ilse Derks, Liesbeth ter Elst en Martine ter Braak vormen samen met nog een aantal anderen het Ondernemers Gilde Renkum. (Foto: )

Ondernemen met een sociaal hart

Door Marnix ten Brinke

Er ging een hele voorbereidingstijd aan vooraf, maar vanaf nu mag iedereen het weten: Renkum heeft een heus ondernemersgilde. Maar wat waarom is het er eigenlijk en wat doen ze precies?

OOSTERBEEK - Zo'n twee jaar geleden werd tijdens een bijeenkomst voor ondernemers het idee min of meer geboren. "De gemeente krijgt vanuit het Rijk steeds meer taken", vertelt Ellis de Groot, belastingadviseur. "Renkum wilde graag ondernemers met een sociaal hart betrekken om te kijken of zij ook iets zouden kunnen betekenen. Een groep ondernemers is toen verder gaan nadenken en we kwamen al snel uit bij de groep kwetsbaren, veelal ouderen, die de weg niet weten of niet (meer) kunnen vinden om hen, samen met de gemeente, te helpen. Maar toen kwam onze volgende uitdaging; hoe vind je die mensen?"

Ondernemers
Gilde Renkum

Wanneer je zelf kinderen hebt of een groot netwerk, dan heb je vaak geen hulp nodig. Maar de mensen die helemaal alleen zijn, zijn niet zo makkelijk in het vizier te krijgen. "Daarom willen we samenwerken met andere instanties, zoals de kerk, het Sociaal Loket en het Huis van Renkum", zegt Liesbeth ter Elst, geestelijk verzorger en uitvaartspreker. "Soms hoor je wel eens dingen op een uitvaart of op een andere plek. We willen ook ons eigen netwerk aanboren om deze mensen te vinden."
De groep ondernemers is zeer divers, ieder heeft zijn of haar eigen expertise en is in bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag. Hierdoor kunnen op veel vlakken mensen geholpen worden. Van het helpen bij de belastingaangifte tot het doen van klussen in huis of de tuin. Mensen kunnen zelf ook met vragen bij het Ondernemers Gilde Renkum terecht.
"Betrouwbaarheid is heel belangrijk", vindt makelaar Martine ter Braak. "We zijn ook niet perse verbonden aan onze eigen expertise." Wel zoekt het gilde nog meer ondernemers die mee willen helpen. "Vooral ondernemers die kunnen helpen met praktische zaken zoals een timmerman, loodgieter of tuinman zijn welkom", zegt De Groot.
Ze doen het werk overigens niet gratis. "We zullen ter plekke moeten kijken hoe we dat financieel oplossen. Misschien gaan we met een speciaal tarief werken of kunnen we via de gemeente een potje hiervoor vinden. Dat moeten we nog uitwerken."
Nu gaat het er om dat het Ondernemers Gilde bekend wordt en dat de vragen van mensen komen zodat de groep aan de slag kan. "Wij hopen dat wij mensen die het even allemaal niet meer weten weer op weg kunnen helpen", aldus interieurstilist Ilse Derks. "Dat moet ook het doel zijn van de ondernemers die mee willen doen. Het gaat niet om extra opdrachten voor jezelf of om zo snel mogelijk een nota te kunnen schrijven, we willen mensen helpen."
Meer informatie over het Ondernemers Gilde Renkum is te vinden op http://ondernemersgilderenkum.nl hulpvragen kunnen via info@ondernemersgilderenkum.nl gesteld worden.

Meer berichten