Paul Corton met één van zijn werken in de hal op de eerste verdieping van het gemeentehuis. (foto: Marnix ten Brinke)
Paul Corton met één van zijn werken in de hal op de eerste verdieping van het gemeentehuis. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

Op zoek naar het verhaal achter de foto

door Marnix ten Brinke

"Eigenlijk heb ik altijd wel een camera bij me. Zodat je ook iets op de foto kunt zetten als je het niet verwacht. Ik fotografeer alles, hoewel ik wel een voorliefde heb voor vliegtuigen en kerkhoven. Voor die laatste wijk ik af van onze route tijdens de vakantie. Ik vind het vaak mooie, rustige plekken."

OOSTERBEEK - Van vrijdag 1 maart tot en met vrijdag 3 mei exposeert de Camera Club Oosterbeek (CCO) fotowerken van haar leden in de raadsgalerij van het gemeentehuis in Oosterbeek onder de noemer 'DIFFRACTIE 2019'. Een van de deelnemers is Paul Corton.

"Ik denk dat mijn voorliefde voor fotograferen begonnen is toen ik een camera van mijn vader overnam", vertelt hij. "Ik moet toen iets van achttien of negentien jaar oud zijn geweest. Mijn vader was in die tijd al veel bezig met foto's en filmen, iets dat nog niet zo gebruikelijk was toen. Ik heb er ongetwijfeld een tik van mee gekregen."

Expositie
Camera Club Oosterbeek

Voor Corton is het fotograferen een mooie manier van expressie en waarnemen. "Ik ben zelf nogal beschouwend van aard. Je kunt als fotograaf hele 'feitelijke' foto's nemen van mensen of objecten, voor de krant bijvoorbeeld. Maar mij heeft die expressie kant mij meer geboeid. Door te fotograferen leer je beter te kijken. Het maakt zoveel uit hoe en wanneer je een foto neemt. Welk licht je gebruikt, welk tijdstip, van welke kant. Dat soort dingen."

Een jaar geleden werd hij lid van de Camera Club Oosterbeek. "In een fotoclub krijg je opbouwende kritiek op je foto wat je helpt om je verder te ontwikkelen als fotograaf.", zegt Corton. "Soms denk je zelf een hele goede foto te hebben gemaakt, maar dan kan een ander daar toch nog iets van vinden. Ik vind het heel leerzaam."

De tentoonstelling in het gemeentehuis is niet de eerste tentoonstelling van de club. Er hangen in de galerij meerdere werken van de twaalf leden. Sommigen spreken erg voor zich, bij anderen moet je toch wat meer nadenken. Dat laatste spreekt Corton het meeste aan.

Begraafplaatsen

"Ik heb foto's gemaakt van begraafplaatsen over de hele wereld. Er zijn hele bijzondere plekken, heel anders dan hier. Hoe persoonlijker de plek, des te beter ik het vind. In sommige landen op de voormalige Nederlandse Antillen bijvoorbeeld worden mensen vaak in de eigen tuin, dicht tegen het huis aan begraven. Op weer andere plekken loopt er een treinbrug boven de graven of staat er een groot hek met prikkeldraad omheen. Ik hoop dat mensen die de foto's zien gaan nadenken over wat ze nou werkelijk zien, over wat het verhaal achter de foto is."

Toegang tot de expositie: maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Om op de eerste etage te komen moet u zich aanmelden bij de receptie in het gemeentehuis. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op de website van de club: www.cameracluboosterbeek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden