Judith Koops en Karin de Lange met het shirt en de gewonnen medaille van de Nationale Diabetes Challenge. (foto: Marnix ten Brinke)
Judith Koops en Karin de Lange met het shirt en de gewonnen medaille van de Nationale Diabetes Challenge. (foto: Marnix ten Brinke) (Foto: )

'Iedereen kan meedoen met challenge'

Door Marnix ten Brinke

"Ik ben onder controle bij een diabetesverpleegkundige en die vertelde mij dat het misschien wel leuk zou zijn om mee te doen aan de Diabetes Challenge", vertelt Judith Koops. "Maar toen ik op internet allemaal foto's zag van mensen in van die lullige witte shirtjes, dacht ik meteen 'dat ga ik niet doen'."

DOORWERTH - Judith Koops en Karin de Lange doen dit jaar voor de tweede keer mee aan de Nationale Diabetes Challenge. In september dit jaar wordt het evenement in Den Haag gehouden en er doen duizenden mensen uit heel Nederland aan mee. Voorafgaand aan de challenge wordt onder deskundige begeleiding van buurtsportcoaches, praktijkondersteuners van huisartsenpraktijken, fysiotherapeuten, podotherapeuten en voedingsdeskundigen twintig weken lang geoefend één keer per week in de avond.
Gelukkig voor Judith zijn de witte shirtjes niet verplicht. Zij en Karin zitten inmiddels in een wandelgroepje op de woensdagavond die het hele jaar door wandelen op diverse plekken in de gemeente. "Het is gewoon ontzettend gezellig", vindt Karin. "Het is toch leuker dan in je eentje lopen. Er wordt veel gepraat. Meestal loop je met z'n tweeën naast elkaar."
Een keer in de maand loopt het groepje 10 kilometer, de rest van de weken houden ze het bij vijf kilometer. "In de zomer wandelen we meestal in en rondom Doorwerth", vertelt Judith. "In de winter in Oosterbeek, want daar is verlichting. Gezellig kletsen en naar binnen gluren bij mensen", rapt ze.
Judith is diabeet, maar Karin niet. "Ik doe mee vanwege mijn conditie. Het was in het begin best pittig, die wandelingen. Vooral hier met al die heuvels. Dan kwam je echt puffend boven. Nu, na vele maanden, merk ik echt dat mijn conditie beter is geworden. Daarnaast woon ik hier nog niet zo lang, ik kom eigenlijk uit Breda, en is het ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen."
Vorig jaar deden ze samen voor het eerste mee met De Nationale Diabetes Challenge die doen in Amsterdam werd gehouden. "We gingen met de bus en het was heel gezellig", vond ook Judith. Ondanks het feit dat iedereen toen wel een wit shirtje droeg. "Er was een samenkomst in het Olympisch Stadion en daarna wandelen door het Amsterdamse Bos." Karin vind het super dat de gemeente Renkum deze challenge ondersteunt. "Het gebeurt heel professioneel. Iedereen kan meedoen."
Op 16, 17 en 18 april zijn er informatiebijeenkomsten. Op 16 april om 19.00 uur in MFC Doelum. Aanmelden bij t.dijkstra@renkum.nl of (06) 27 35 93 33. Op 17 april om 19.00 bij De Poort in Doorwerth en op 18 april om 10.00 uur in Oosterbeek bij kantine OSV Onder Ons. Voor deze laatste twee bijeenkomsten aanmelden via h.kap@renkum.nl of (06) 51 63 94 30. Samen wordt er getraind om zaterdag 28 september tijdens de landelijke finaledag van de Bas van de Goor Foundation 10 kilometer te wandelen in Den Haag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden